Turcia, stat NATO, a plătit deja un avans pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400 din Rusia, a anunțat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Achiziția nu este pe placul aliaților.

„S-400 a fost semnat (acordul de achiziționare). Din câte știu, un avans a fost plătit. Procesul va continua prin transferul unui credit rusesc către noi. Atât Putin (președintele rus Vladimir Putin - n.r.), cât și eu suntem hotărâți în acest sens”, a declarat președintele turc jurnaliștilor care îl însoțeau în zborul de întoarcere dintr-o vizită oficială în Kazahstan, transmite Agerpres.

Turcia, ca membru al NATO, ar trebui să cumpere echipamente compatibile, amintește BBC. Dar Erdogan a spus că Turcia este liberă să achiziționeze echipamente de apărare de care are nevoie. „Noi luăm singuri deciziile cu privire la independența noastră. Suntem obligați să luăm măsuri de securitate și de apărare pentru a ne proteja țara”, a spus el.

Relațiile dintre Erdogan și țările occidentale s-au înrăutățit după tentativa de puci de anul trecut ce l-a vizat pe președintele turc. În același timp, relațiile dintre Turcia și Rusia - puternic afectate după ce aviația turcă a doborât un avion rus aflat în misiune în Siria - s-au ameliorat considerabil.

Aliații Turciei din NATO sunt îngrijorați de achiziția de echipamente rusești, dar Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme și a reamintit că țările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, așa că a trebuit să caute un alt partener.

BBC comentează că achiziția de echipamente din Rusia este o ripostă a Ankarei la deciziile americanilor și germanilor de a retrage bateriile de rachete defensive Patriot de pe teritoriul Turciei. Mai mult, Erdogan este iritat de sprijinul dat de SUA milițiilor kurde care luptă în Siria, pe care Turcia le consideră organizații teroriste, dar și de refuzul americanilor de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, considerat principalul instigator al puciului din iulie 2016.

Și relațiile dintre Ankara și statele europene au atins un nivel de răceală considerabil în urma epurărilor lansate de regimul Erdogan după puci, iar mulți lideri occidentali au cerut stoparea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Moscova a confirmat și ea încheierea acordului: „Contractul a fost semnat și ne pregătim să îl punem în aplicare”, a declarat agenției de presă TASS Vladimir Kojin, consilier pentru cooperarea militară și tehnică al Kremlinului. 

Nici Rusia și nici Turcia nu au dezvăluit valoarea contractului, care a fost estimat anterior la 2,5 miliarde de dolari. Finanțarea achiziției va fi făcută cu ajutorul unui credit luat din Rusia.

Kojin a explicat că "S-400 reprezintă un sistem foarte complicat, constând dintr-un set de materiale tehnice" , urmând ca o mulțime de "subtilități" să fie rezolvate. "Pot să spun doar că toate deciziile luate cu privire la acest contract sunt în concordanță cu interesele noastre strategice", a adăugat el, adăugând că înțelege foarte bine reacția unor parteneri occidentali care încearcă să exercite presiuni asupra Turciei. 

Ankara a negociat mai mult de un an achiziționarea de rachete S-400 din Rusia pentru a spori capacitățile sale de apărare antiaeriană, dar NATO a criticat proiectul, deoarece echipamentul rusesc nu este compatibil cu sistemele sale de apărare și cu radarele Alianței.

 Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme și a reamintit că țările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, așa că a trebuit să caute un alt partener, conform EFE.

 În 2013, Ankara a ajuns la un acord preliminar cu China pentru cumpărarea unui sistem antirachetă, dar contractul nu s-a materializat, iar anul trecut, după depășirea unei crize diplomatice cu Moscova, a început să negocieze achiziționarea de S-400.