Turcia, stat NATO, a plătit deja un avans pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400 din Rusia, a anunţat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Achiziţia nu este pe placul aliaţilor.

„S-400 a fost semnat (acordul de achiziţionare). Din câte ştiu, un avans a fost plătit. Procesul va continua prin transferul unui credit rusesc către noi. Atât Putin (preşedintele rus Vladimir Putin - n.r.), cât şi eu suntem hotărâţi în acest sens”, a declarat preşedintele turc jurnaliştilor care îl însoţeau în zborul de întoarcere dintr-o vizită oficială în Kazahstan, transmite Agerpres.

Turcia, ca membru al NATO, ar trebui să cumpere echipamente compatibile, amintește BBC. Dar Erdogan a spus că Turcia este liberă să achiziţioneze echipamente de apărare de care are nevoie. „Noi luăm singuri deciziile cu privire la independenţa noastră. Suntem obligaţi să luăm măsuri de securitate şi de apărare pentru a ne proteja ţara”, a spus el.

Relațiile dintre Erdogan și țările occidentale s-au înrăutățit după tentativa de puci de anul trecut ce l-a vizat pe președintele turc. În același timp, relațiile dintre Turcia și Rusia - puternic afectate după ce aviația turcă a doborât un avion rus aflat în misiune în Siria - s-au ameliorat considerabil.

Aliații Turciei din NATO sunt îngrijorați de achiziția de echipamente rusești, dar Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme şi a reamintit că ţările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, aşa că a trebuit să caute un alt partener.

BBC comentează că achiziția de echipamente din Rusia este o ripostă a Ankarei la deciziile americanilor și germanilor de a retrage bateriile de rachete defensive Patriot de pe teritoriul Turciei. Mai mult, Erdogan este iritat de sprijinul dat de SUA milițiilor kurde care luptă în Siria, pe care Turcia le consideră organizații teroriste, dar și de refuzul americanilor de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen, considerat principalul instigator al puciului din iulie 2016.

Și relațiile dintre Ankara și statele europene au atins un nivel de răceală considerabil în urma epurărilor lansate de regimul Erdogan după puci, iar mulți lideri occidentali au cerut stoparea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Moscova a confirmat şi ea încheierea acordului: „Contractul a fost semnat şi ne pregătim să îl punem în aplicare”, a declarat agenţiei de presă TASS Vladimir Kojin, consilier pentru cooperarea militară şi tehnică al Kremlinului. 

Nici Rusia și nici Turcia nu au dezvăluit valoarea contractului, care a fost estimat anterior la 2,5 miliarde de dolari. Finanțarea achiziției va fi făcută cu ajutorul unui credit luat din Rusia.

Kojin a explicat că "S-400 reprezintă un sistem foarte complicat, constând dintr-un set de materiale tehnice" , urmând ca o mulţime de "subtilităţi" să fie rezolvate. "Pot să spun doar că toate deciziile luate cu privire la acest contract sunt în concordanţă cu interesele noastre strategice", a adăugat el, adăugând că înţelege foarte bine reacţia unor parteneri occidentali care încearcă să exercite presiuni asupra Turciei. 

Ankara a negociat mai mult de un an achiziţionarea de rachete S-400 din Rusia pentru a spori capacităţile sale de apărare antiaeriană, dar NATO a criticat proiectul, deoarece echipamentul rusesc nu este compatibil cu sistemele sale de apărare şi cu radarele Alianţei.

 Erdogan a subliniat că niciun stat nu are dreptul să discute deciziile suverane ale Turciei cu privire la sistemele sale de arme şi a reamintit că ţările membre ale NATO refuză sa vândă un sistem care include transferul de tehnologie, aşa că a trebuit să caute un alt partener, conform EFE.

 În 2013, Ankara a ajuns la un acord preliminar cu China pentru cumpărarea unui sistem antirachetă, dar contractul nu s-a materializat, iar anul trecut, după depăşirea unei crize diplomatice cu Moscova, a început să negocieze achiziţionarea de S-400.