Turcia redeschide "criza F-35" cu SUA: nu mai vrea avioanele de luptă, ci doar banii
Guvernul turc cere Washingtonului să îi ramburseze suma de 1,4 miliarde de dolari plătită în avans pentru achiziționarea avionului de luptă din generația a cincea produs de Lockheed Martin, notează La Razon.
Guvernul turc al președintelui Recep Tayyip Erdogan a scris cel mai recent capitol al unei telenovele care are în rolul principal avionul de luptă F-35 de generația a cincea.
În plină campanie pentru alegerile prezidențiale, ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat cu asprime Statele Unite în declarații către CNN Turcia, în care cere asumarea răspunderii pentru ceea ce este considerat de Ankara ca fiind un joc murdar al Washingtonului: "Vrem banii noștri acum. Vrem să primim înapoi ceea ce am plătit. Prietenii noștri din minister s-au întâlnit și au trecut în revistă pașii pe care îi vom face de acum înainte".
O amenințare voalată din partea ministrului turc cu referire la cele 1,4 miliarde de dolari pe care țara sa le-a plătit ca avans Statelor Unite pentru a face parte din programul internațional F-35 Joint Strike Fighter.
Totul a mers prost în 2019, când Ankara a încorporat sistemul de apărare aeriană S-400 achiziționat din Rusia. Statele Unite au expulzat apoi Turcia din proiectul F-35, considerând că este incompatibil să furnizeze tehnologie sensibilă precum cea a aeronavei de generația a cincea unei țări care își încredințează apărarea industriei militare ruse prin achiziționarea unui sistem conceput să doboare chiar avioanele de luptă F-35.
Turcia a susținut atunci că este capabilă să opereze ambele sisteme fără a pune în pericol secretele F-35.
Dar Statele Unite au rămas neclintite pe poziția adoptată. Sancțiunile pe care le-au impus partenerului lor au fost percepute în Turcia ca o ofensă națională și s-a amintit că Statele Unite nu au impus nicio pedeapsă Indiei, care a primit și ea sistemul S-400 de la Rusia.SUA au sugerat că Ankara nu va fi readmisă în programul F-35 până când nu va scăpa de sistemele sale defensive rusești.
De altfel, la începutul invaziei Ucrainei, Washingtonul i-a cerut Ankarei să trimită sistemele S-400 Kievului, dar Erdogan a respins propunerea, care a fost interpretată ca un răspuns definitiv al Turciei cu privire la programul F-35.
Ankara nu numai că a renunțat la speranța că Statele Unite vor reincorpora Turcia în programul american cu avioane de luptă de generația a cincea produse de Lockheed Martin, dar solicită returnarea celor 1,4 miliarde de dolari deja plătiți pentru avioane și, în paralel, își proiectează propriul său sistem național de avioane de război.
În prezent, propriul său avion de luptă TF-X KAAN se află într-un stadiu avansat de dezvoltare și, potrivit industriei turce, acesta este capabil să concureze cu F-35. Cealaltă sursă de mândrie națională turcă este Hurjet, un avion de vânătoare care ar putea înlocui parțial F-16 american.
Cele două aeronave sunt de fabricație națională și cu ele Ankara speră să câștige autonomie în sectorul avioanelor de luptă.
Președintele industriei de apărare, Ismail Demir, a arătat recent în aceeași direcție când a vorbit despre criza F-35 cu SUA. "Sunt de acord să nu cumpăr F-35, chiar dacă americanii ne-au implorat. KAAN-ul poate fi mai bun decât F-35". Unii observatori au subliniat că Turcia, unul dintre cei mai vechi parteneri în programul F-35, ar fi trebuit să fie printre primele țări care să aibă în forța sa aeriană avionul avansat al companiei Lockheed Martin.
Dar alianța cu Rusia - marele său rival pe câmpul de luptă din ultimele două secole - a exclus-o din programul ambițios. Chiar și țări ex-sovietice, precum România, au pariat pe deplin pe modelul american de aviație de luptă.
Cu toate acestea, al doilea tur al alegerilor din Turcia, cu un adversar pro-occidental care se confruntă cu Erdogan, poate redeschide ușa Ankarei pentru a reintra în programul F-35 dacă Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul Partidului Popular Republican, va fi capabil să fie învingător și să negocieze un nou acord cu Statele Unite.
Pentru a compensa Turcia pentru excluderea din programul F-35, Statele Unite au oferit Ankarei în 2021 vânzarea a 40 de avioane F-16, mai vechi decât F-35, un tip de avion de vânătoare pe care Turcia l-a încorporat deja și care formează coloana vertebrală a flotei tale de război. Totuși, Congresul SUA nu a dat încă undă verde pentru a transfera aceste aeronave partenerului turc.
Pentru unii observatori turci, avioanele F-16 continuă să fie o problemă mult mai mare decât F-35. Forțele aeriene turce trebuie să modernizeze flota existentă de F-16, dar SUA s-au opus transferului kit-ului de modernizare, care amenința că va face flota turcă învechită.
În cele din urmă, Departamentul de Stat al SUA a aprobat un acord de 259 de milioane de dolari pentru a moderniza avioanele de luptă F-16 ale Turciei, aprobare care a venit după ce Ankara a acceptat aderarea Finlandei la NATO.
Potrivit The Defense Post, forțele armate turce dețin 43 de modele F-16 Block 30 C și D, 117 unități Block 40 și 110 avioane de luptă Block 50.
Sursa: RADOR
Comentarii