Turcia are în plan desfășurarea unui referendum în primăvara viitoare pentru modificări constituționale vizând întărirea prerogativelor șefului statului, urmând că alegerile prezidențiale și cele parlamentare să fie organizate simultan în 2019.

Vicepremierul Nurettin Canikli a declarat, la postul A Haber TV, că Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ, va înainta vineri în parlament propunerile de modificare a Constituției, ce vor avea și sprijinul formațiunii de opoziție MHP (dreapta naționalistă).transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Împreună, cele două partide dispun în legislativ de majoritatea necesară de treimi cincimi (330 din 550 de mandate) pentru convocarea unui referendum. AKP deține 316 mandate parlamentare, iar MHP 39.

Vicepremierul Canikli a exclus organizarea de alegeri înainte de 2019.

În luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anunțat că reforma constituțională care va întări prerogativele prezidențiale va fi supusă la vot în parlament "în cel scurt timp".

Guvernul de la Ankara a făcut din instaurarea unui regim prezidențial una din principalele priorități, însă nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a trece singur acest proiect.