Turcia va sprijini aderarea la Alianța Nord-Atlantică a Finlandei și Suediei, după semnarea unui acord tripartit pentru extinderea sprijinului împotriva amenințărilor la adresa securității fiecărui stat semnatar.

Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marți că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului Alianței Nord-Atlantice de la Madrid, transmite Agerpres.

Niinisto a precizat că decizia Turciei a survenit după ce liderii celor trei țări au semnat un memorandum comun "pentru extinderea întregului lor sprijin împotriva amenințărilor la adresa securității" fiecărui stat semnatar.

Acordul semnat în fața camerelor de miniștrii de externe ai celor trei țări "confirmă că Turcia va sprijini, la summitul din această săptămână, invitația adresată Finlandei și Suediei de a adera la NATO", a afirmat într-un comunicat președintele finlandez Sauli Niinisto.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut "cooperare deplină" a Finlandei și Suediei împotriva combatanților kurzi din PKK și a aliaților acestora, a anunțat, la rândul său, președinția turcă.

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două țări nordice după mai bine de trei ore de discuții, marți, la Madrid, în marja summitului Alianței Nord-Atlantice.