Turcia "respinge" anexarea de noi teritorii ucrainene de către Rusia, așa cum a refuzat să recunoască și anexarea Crimeii, a arătat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe, notează La Libre Belgique.

"Turcia nu a recunoscut anexarea Crimeii după referendumul ilegitim în 2014 și și-a exprimat întotdeauna sprijinul ferm pentru integritatea teritorială a Ucrainei, pentru independența și suveranitatea ei", insistă ministerul într-un comunicat publicat în cursul nopții după sărbătorirea cu mare pompă a anexărilor, la Moscova.

"Conform aceastei poziții, decisă în 2014, respingem decizia rusă de a anexa regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijjia. Această decizie, care constituie o gravă încălcare a principiilor dreptului internațional, nu poate fi acceptată".

Ministerul turc condamnase deja săptămâna trecută referendumurile "ilegale" ținute în aceste patru regiuni.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care nu s-a exprimat direct pe acest subiect, încearcă, de la începutul conflictului, să mențină relații bune cu Kievul și cu Moscova și și-a oferit medierea pentru începerea de negocieri între Rusia și Ucraina, căreia Ankara îi furnizează drone de luptă.

Dar după ce s-a întâlnit de mai multe ori cu omologul său Vladimir Putin și a încheiat acorduri privind livrările de gaz plătibile parțial în ruble, el pare acum că se distanțează mai clar, cerând de la tribuna ONU o "ieșire demnă pentru toți" din război.

Sub presiunea americană și de teama represaliilor, băncile turcești care îl acceptau s-au retras treptat în această săptămână din sistemul de plăți rusesc Mir, care permitea cetățenilor rusi să continue să retragă bani în Turcia.

Sursa: RADOR