Ministrul turc de Interne a anunțat că 151 de persoane au fost reținute în ultima săptămână sub acuzația că ar fi diseminat în social media mesaje propagandistice în numele mișcării lui Gulen, al PKK și al ISIS.

Oficialul a precizat că au fost lansate investigații asupra a 2.697 de utilizatori social media. Identitățile a 1.199 de utilizatori au fost confirmate, iar 151 de persoane au fost reținute între 17 și 24 iulie, informează www.turkishminute.com.

Persoanele reținute ar fi diseminat mesaje teroriste și ar fi provocat oamenii la ură, răzbunare și insultarea autorităților.

Totodată, ministrul de Interne a anunțat că 1.098 persoane au fost reținute săptămâna trecută în cadrul unor operațiuni ale poliției împotriva mișcării Gülen, PKK și ISIS.

A început procesul jurnaliștilor de la Cumhuriyet

Luni a început procesul a 17 jurnaliști și manageri de la cotidianul de opoziție Cumhuriyet, aceștia fiind acuzați de sprijinirea unei organizații teroriste, notează BBC Online.

Dacă vor fi găsiți vinovați, ei ar putea primi pedepse cu închisoarea de până la 43 de ani. 10 dintre ei sunt deja reținuți de aproape nouă luni.

Procesul a început la un tribunal din Istanbul, în fața căruia s-au adunat numeroși susținători care au cerut eliberarea celor aflați deja în spatele gratiilor.

Kadri Gursel, editorialist al Cumhuriyet, a declarat în fața instanței că acuzațiile împotriva lui sunt false, iar metodele folosite în construirea dosarului său sunt ilegale.

Graficianul Musa Kart a susținut că dovezile împotriva lui s-au bazat pe o convorbire telefonică pe care a avut-o cu reprezentantul unei agenții de turism privind vizitarea unei stațiuni pe litoralul turcesc.

"Doream să ajung la Bodrum și am ajuns la închisoare", a spus el.

 

 

Susținătorii acuzaților spun că procesul este unul politic, afirmând că acuzațiile potrivit cărora publicația sprijină mișcarea Gulen sunt absurde.

După tentativa eșuată de puci de anul trecut, presa a fost supusă unor presiuni uriașe, 150 de instituții fiind închise.

Turcia este țara cu cei mai mare număr de jurnaliști aflați în închisoare. Organizațiile internaționale spun că peste 150 de ziariști turci sunt în detenție.

La începutul acestei luni, președintele Recep Erdogan a declarat pentru BBC că doar doi jurnaliști sunt închiși.