Ministrul turc de Interne a anunţat că 151 de persoane au fost reţinute în ultima săptămână sub acuzaţia că ar fi diseminat în social media mesaje propagandistice în numele mişcării lui Gulen, al PKK şi al ISIS.

Oficialul a precizat că au fost lansate investigaţii asupra a 2.697 de utilizatori social media. Identităţile a 1.199 de utilizatori au fost confirmate, iar 151 de persoane au fost reţinute între 17 şi 24 iulie, informează www.turkishminute.com.

Persoanele reţinute ar fi diseminat mesaje teroriste şi ar fi provocat oamenii la ură, răzbunare şi insultarea autorităţilor.

Totodată, ministrul de Interne a anunţat că 1.098 persoane au fost reţinute săptămâna trecută în cadrul unor operaţiuni ale poliţiei împotriva mişcării Gülen, PKK şi ISIS.

A început procesul jurnaliştilor de la Cumhuriyet

Luni a început procesul a 17 jurnalişti şi manageri de la cotidianul de opoziţie Cumhuriyet, aceştia fiind acuzaţi de sprijinirea unei organizaţii teroriste, notează BBC Online.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei ar putea primi pedepse cu închisoarea de până la 43 de ani. 10 dintre ei sunt deja reţinuţi de aproape nouă luni.

Procesul a început la un tribunal din Istanbul, în faţa căruia s-au adunat numeroşi susţinători care au cerut eliberarea celor aflaţi deja în spatele gratiilor.

Kadri Gursel, editorialist al Cumhuriyet, a declarat în faţa instanţei că acuzaţiile împotriva lui sunt false, iar metodele folosite în construirea dosarului său sunt ilegale.

Graficianul Musa Kart a susţinut că dovezile împotriva lui s-au bazat pe o convorbire telefonică pe care a avut-o cu reprezentantul unei agenţii de turism privind vizitarea unei staţiuni pe litoralul turcesc.

"Doream să ajung la Bodrum şi am ajuns la închisoare", a spus el.

 

 

Susţinătorii acuzaţilor spun că procesul este unul politic, afirmând că acuzaţiile potrivit cărora publicaţia sprijină mişcarea Gulen sunt absurde.

După tentativa eşuată de puci de anul trecut, presa a fost supusă unor presiuni uriaşe, 150 de instituţii fiind închise.

Turcia este ţara cu cei mai mare număr de jurnalişti aflaţi în închisoare. Organizaţiile internaţionale spun că peste 150 de ziarişti turci sunt în detenţie.

La începutul acestei luni, preşedintele Recep Erdogan a declarat pentru BBC că doar doi jurnalişti sunt închişi.