Autoritatea Electorală din Turcia a propus 1 noiembrie ca dată pentru organizarea alegerilor anticipate, în cazul în care se va lua această decizie, scrie Hurriyet Daily News online.

Termenul limită pentru formarea unui guvern expiră duminică, dar premierul desemnat Ahmet Davutoglu i-a predat deja mandatul președintelui Recep Erdogan

Instituția a prezentat partidelor parlamentare calendarul eventualelor alegeri anticipate, potrivit căruia acestea pot fi pregătite într-un interval de 60 de zile, față de 90 de zile în mod normal, în cazul în care se va lua decizia de a organiza alegeri anticipate, potrivit Hurriyet Daily News online, care citează agenția Anadolu.

Conform acestui calendar, anticipatele ar putea fi organizate pe 1 noiembrie. „Ne îndreptăm rapid spre alegeri. Din cauza eșecului privind formarea unui guvern, trebuie să căutăm o soluție prin consultarea voinței poporului”, a declarat, miercuri, președintele Recep Erdogan.

Pe 13 august, Ahmet Davutoglu, liderul Partidului Justițieiși Dezvoltării (AKP) - care a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile din 7 iunie - a anunțat eșecul negocierilor cu opoziția în vederea formării unui guvern de coaliție.

Termenul-limită pentru formarea guvernului expiră duminică, dar Davutoglu i-a predat, marți, oficial mandatul de formare a unui guvern președintelui Erdogan.

Criza politică din Turcia are loc pe fondul războiului declanșat de Ankara împotriva militanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a Statului Islamic.

În ultima perioada au avut loc mai multe incidente, pe care autoritățile le-au atribuit PKK.

Astfel, miercuri au fost arestate, la Istanbul, două persoane care au tras asupra unui post de pază din apropierea Palatului Dolmabahce, unde se află și birourile premierului din acest oraș.

Un alt incident a avut loc în sud-estul țării, unde opt soldați au fost uciși, într-un atac cu bombă atribuit militanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Joi, indivizi înarmați au deschis focul, la Istanbul, spre mașina directorului unui trust de presă proguvernamental, Murat Sancak. Acesta nu a fost rănit, iar autorii atacului au reușit să fugă.