Cancelarul Angela Merkel se află la Ankara pentru a discuta despre implicarea Turciei în gestionarea crizei refugiaților. Turcia și Germania vor solicita ajutorul NATO în Marea Egee.

În timp ce Angela Merkel era primită, la Ankara, de premierul turc, Ahmet Davutoglu cu onoruri militare, agenția turcă DHA anunța moartea a 33 de refugiați, care s-au înecat în Marea Egee, încercând să ajungă din Turcia în Grecia.

Această nouă tragedie a arătat încă o dată necesitatea ca UE și Turcia să ia măsuri urgente în gestionarea crizei refugiaților, relatează Süddeutsche Zeitung. Și a mai arătat și rolul cheie ocupat de Turcia în criza refugiaților.

Mulți refugiați vor să plece din Turcia, unde nu beneficiază de condiții bune, iar copiii lor nu pot fi înscriși la școală. Turcia găzduiește cei mulți refugiați sirieni, dar aceștia consideră că nu au perspective pentru a rămâne aici. Pentru a gestiona actuala situație, Ankara solicită bani din partea UE.

În cadrul conferinței de presă comune, Angela Merkel și Ahmet Davutoglu au anunțat că vor solicita, la viitoarea reuniune a miniștrilor aliați ai apărării, ajutorul NATO pentru supravegherea zonei maritime dintre Grecia și Turcia.

Cei doi nu au explicat ce propuneri concrete vor face Alianței Nord-Atlantice la reuniunea programată miercuri și joi la Bruxelles.

Totodată, Merkel și Davutoglu au vorbit de o mai bună cooperare între paza de coastă din Turcia și agenția europeană Frontex, dar și între poliția turcă și cea germană în lupta împotriva traficanților. 

Referitor la refugiații aflați deja în Turcia, cancelarul Angela Merkel i-a reamintit lui Ahmet Davutoglu câteva puncte din acordul convenit între Bruxelles și Ankara: accesul refugiaților pe piața muncii și posibilitatea înscrierii copiilor în școli. "Avem acum nevoie de rezultate rapide", a declarat Merkel, care a discutat cu omologul de la Ankara și despre returnarea din Grecia în Turcia a persoanelor care nu provin din Siria.

La rândul său, Ahmet Davutoglu a reiterat faptul că țara sa "nu va purta singură povara" găzduirii refugiaților.

Cancelarul german s-a referit și la raidurile aeriene lansate de aviața rusă împotriva orașului Alep, acuzând Rusia de încălcarea Rezoluției ONU 2254 din 18 decembrie 2015, prin care se cere părților implicate să înceteze atacurile împotriva civililor și a obiectivelor civile.

"Sunt jurnaliști în închisoare. Nu știați?"

Comunitatea turcă din Germania și câțiva politicieni din opoziție i-au cerut cancelarului, înainte de întâlnirile cu Ahmet Davutoglu și Recep Erdogan, să ridice, la Ankara, problema respectării drepturilor omului de către Turcia. În același timp, jurnaliști turci și-au exprimat nemulțumirea față de vizita oficialului german.

Cotidianul anti-guvernamental Cumhuriyet a scris că pentru Merkel cea mai urgentă problemă este cea a refugiaților, astfel că nu are programate întâlniri cu organizații guvernamentale sau cu opoziția.

"Sunt jurnaliști în închisoare. Nu știați?”, a titrat în limba germană publicația citată.

Redactorul-șef al Cumhuriyet, Can Dundar, și corespondentul la Ankara, Erdem Gul, se află, din noiembrie anul trecut, în închisoare. Ei sunt acuzați, printre altele, de sprijinirea unui grup terorist armat, după ce au publicat un reportaj despre livrările de arme din Turcia către grupări extremiste din Siria.