Ahmed al Sharaa, noul lider sirian, a plecat marți la Ankara pentru a se întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, căruia îi va oferi livrarea a două baze aeriene pe pământul sirian, potrivit Reuters, citat de „El Periodico” (Spania).

Într-o vizită foarte așteptată de la victoria militară a rebelilor de la Damasc, noul președinte interimar al Siriei, Ahmed al Sharaa – cunoscut anterior sub numele său de război, Abu Mohammed al Jolani – a călătorit marți la Ankara pentru a se întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care în cei 13 ani de război civil a rămas marele – și în ultimii ani singurul – sponsor al rebelilor sirieni în conflictul împotriva regimului deja destituit al lui Bashar al-Assad.

„Felicitări lui Ahmed al Sharaa și tuturor sirienilor. Mă rog pentru sufletele tuturor fraților sirieni care au murit. Am deschis o nouă pagină, iar poporul sirian are acum puterea de a-și schimba viitorul. Turcia nu și-a abandonat frații sirieni și vom continua să-i sprijinim în perioada următoare”, a spus Erdogan într-o declarație comună cu Al Sharaa după o întâlnire de trei ore.

Acum, Ankara speră să culeagă roadele pariului său asupra înfrângerii lui Assad. Potrivit mai multor surse anonime care au făcut declarații pentru agenția internațională de știri Reuters, Al Sharaa și Erdogan au discutat marți despre mai multe pacte militare și de apărare, în care Siria i-ar permite Turciei să stabilească două baze aeriene în centrul țării arabe în viitorul apropiat. Turcia, membră NATO încă din anii 1950, ar fi responsabilă și de formarea și instruirea noii armate siriene, formată prin structurile deja dizolvate ale diferitelor foste miliții rebele din țara arabă.

„Cu siguranță, poporul sirian nu va uita niciodată poziția Turciei. În timpul războiului, sirienii și turcii și-au vărsat sângele împreună și, datorită acestui lucru, victoria a venit la noi”, a declarat președintele interimar sirian la Ankara. Potrivit surselor anonime citate de Reuters, Turcia ar fi de acord să controleze spațiul aerian sirian în schimbul folosirii lui în scopuri militare.

Până în prezent, doar trei țări au baze și prezență militară în Siria: Statele Unite, Rusia și Iranul. Țara persană, împreună cu milițiile aliate și Hezbollah, a fost expulzată după căderea lui Assad, iar Moscova, deși își menține în continuare bazele la Tartus și Hmeimim, pe coasta Siriei, își reduce personalul și prezența acolo, în timp ce vede că noua administrație siriană o împinge să plece.

La rândul lor, Statele Unite rămân în estul Siriei, deși noul președinte american, Donald Trump, încearcă să retragă toate trupele americane în viitorul apropiat, potrivit rapoartelor presei israeliene. Turcia ar fi acum marele dominator al țării arabe, a cărei administrație falimentară depinde în totalitate de ajutorul și finanțarea externă, lucru pe care Al Sharaa l-a solicitat în timpul vizitei sale de marți în Turcia.

De asemenea, o prezență și un control militar mai mare al Turciei în Siria ar reprezenta un instrument major pentru exercitarea presiunii împotriva miliției YPG kurdo-siriană, care controlează în prezent o mare parte din estul Siriei - regiuni cu majorități atât kurde, cât și arabe. Aceste miliții sunt considerate teroriști de către Turcia din cauza legăturilor lor cu grupul de gherilă kurd-turc PKK, care este în război cu statul turc din anii 1980.

Damascul și YPG încearcă să ajungă la un acord pentru a demonta autonomia și controlul teritorial al acestui grup și astfel să evite o ofensivă militară turcă. Experții și politicienii sirieni asigură însă că negocierile au eșuat și că scenariul cel mai probabil, în urma acordului de apărare dintre Ankara și Damasc, este o ofensivă militară comună între Siria și Turcia.

„În întâlnirea noastră, care a fost sinceră și istorică, am discutat cu fratele meu Al Sharaa ce măsuri comune putem lua împotriva terorismului în Siria, fie că este vorba despre Statul Islamic (ISIS) sau de PKK”, a spus Erdogan în declarație. „Reafirm că Turcia este alături de Siria în lupta împotriva terorismului din nord-estul Siriei. Al Sharaa este angajat în această luptă”.

Sursa: Rador Radio România