Turcia va relua explorările de gaze controversate în Mediterana de est pe 9 august, a anunțat Ministerul energiei, cu riscul unor noi tensiuni cu Grecia și Cipru.

"Nava de sondare Adbulhamid Han va începe o misiune în Mediterana pe 9 august pornind din portul Mersin" (sud), a arătat ministerul într-un comunicat, relatează La Libre Belgique.

Destinația navei nu a fost precizată, dar Ankara a lăsat să se înțeleagă o reluare iminentă a activităților sale în Mediterana de est săptămâna trecută, într-un discurs al vicepreședintelui Fuat Oktay rostit cu ocazia unei vizite în autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord (RTCN). "Ne apărăm cu hotărâre drepturile în Mediterana de est", a avertizat el.

Atena și Ankara au cunoscut tensiuni mari în 2020 după desfășurarea de către Turcia a unor nave seismice, escortate de nave de război, pentru a face explorări în Mediterana de est, o zonă potențial bogată în gaze naturale. Turcia contestă frontierele maritime cu Grecia și Cipru, fixate după destrămarea Imperiului otoman.

Liniștite temporar după lansarea de negocieri între Ankara și Atena în 2021, tensiunile între cele două țări au reapărut recent, fiecare acuzându-l pe celălalt de încălcarea spațiului său aerian. Grecia încearcă să blocheze vânzarea de către Statele Unite Turciei de noi avioane de luptă.

Ankara se opune de altfel explorărilor de gaz de către Cipru, estimând că guvernul cipriot nu are dreptul să le facă fără acordul ciprioților turci.

Armata turcă a invadat în 1974 Ciprul ca reacție la o lovitură de stat a naționaliștilor ciprioți greci care doreau să anexeze insula la Grecia.

Ea ocupă de atunci o treime din Cipru, autoproclamată în 1983 Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), pe care o recunoaște numai Ankara.

Sursa: RADOR