Pentru Turcia este mai bine ca laboratorul de control fitosanitar de la Punctul de Control și Trecere a Frontierei de la Kapitan Andreevo - Kapikule să fie de stat, nu privat, a declarat ambasadoarea turcă în Bulgaria, Eileen Sekizkök.

"De zeci de ani, transportatorii, exportatorii și companiile turcești se plâng de funcționarea punctului de control, din cauza așteptărilor îndelungate, de cazurile de corupție. Aceste lucruri sunt cunoscute în spațiul public. Ne-am bucura dacă ar fi asigurat un control din partea statului bulgar la acest punct de frontieră, pentru a fi prevenite orice activități nereglementate. În ceea ce privește dovezile concrete, autoritățile bulgare trebuie să le asigure singure, anchete interne pot stabili cine este cu conexiuni și responsabil de mită și cazurile de corupție, precum și toate celelalte încălcări ale legii", a comentat Sekizkök, într-un interviu acordat ziarului bulgar „24 Chasa”.

Din data de 20 mai, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (ABSA) a preluat toate etapele controlului fitosanitar și veterinar al mărfurilor, importuri din țări terțe, la granița cu Turcia, pe cheltuiala companiei private Eurolab 2011.

Atunci, ministrul adjunct al agriculturii, Ivan Hristanov, a declarat că a primit amenințări, că i s-a oferit și mită, fapt pentru care i s-a dat și pază.

Potrivit datelor inițiale, pe parcursul a zece ani, Bulgaria a pierdut aproximativ un miliard de leva din cauza faptului că verificările au fost efectuate de o companie privată, relatează Dnevnik.

Pe 10 iulie, ANSA a sesizat Parchetul și Direcția Generală pentru Combaterea Crimei Organizate din cauza încălcărilor drastice constatate la Punctului de Trecere a Frontierei Kapitan Andreevo, efectuate în ultimii 10 ani de o firmă privată.

Sekizkök a subliniat pentru ziarul citat că, în zilele de după schimbări, haosul a atins proporții atât de mari încât timpul de procesare pe partea graniței bulgare a unui camion a ajuns și la 170 de ore. Acest lucru s-a impus pentru că Agenția pentru Alimente a fost nevoită să trimită probele la un laborator de stat din Sofia, întrucât un astfel de loc nu a fost prevăzut la graniță de către conducerea anterioară a Agenției, cu conexiuni la GERB.

"Am avut încredere în autoritățile bulgare, că vor restabili controlul, iar transportatorii și exportatorii turci au dat dovadă de răbdare, așteptând să se ia măsuri. Am pierdut aproximativ o lună. În acest sens, vreau să mulțumesc și să subliniez că astăzi s-a ajuns la un nivel foarte bun de trecere prin punctul de frontieră”, a adăugat ea.

Săptămâna trecută, Curtea Administrativă Sofia a anulat îndeplinirea în prealabil a ordinului Agenției Bulgare pentru Alimente, prin care se solicita ca firma Eurolab 2011 să părăsească neîntârziat spațiile închiriate la Punctul de Frontieră Kapitan Andreevo, folosite ca laborator.

Între timp, Curtea Supremă Administrativă (CSA) a anunțat că s-a pronunțat definitiv cu privire la trei plângeri ale companiei înlăturate. Din decizii rezultă că Agenția pentru Alimente trebuie să-și înceteze imediat și necondiționat acțiunile prin care nu permite angajaților Eurolab 2011 EOOD să desfășoare activități de descărcare și încărcare a mărfurilor și să își îndeplinească funcțiile de operator de marfă conform Regulamentului 2017/ 625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017.

Legat de datele prezentate de partea bulgară despre transporturile de alimente respinse cu 246% mai mult față de anul trecut (22 de tone pe zi față de 6 tone), Sekizkök a comentat că Turcia nu tolerează afirmațiile conform cărora importul de mărfuri în Europa prin acest punct de trecere a frontierei nu a fost controlat până acum privind nivelul de pesticide.

”Acestea sunt speculații pe care le pot nega datorită sistemului nostru de control. Față de anul trecut, nu există nicio diferență în numărul de alimente în care s-a găsit o cantitate crescută de pesticide. În prezent nu avem informații despre alimentele detectate cu niveluri crescute de pesticide. Mărfurile turcești au mai fost testate și înainte, rezultatele există. Acum sunt testate din nou și rezultatele sunt aceleași", a spus ambasadoarea.

Sursa: RADOR