Ankara va respinge orice ofertă de parteneriat cu Uniunea Europeană care nu presupune calitatea de membru deplin, a declarat ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, într-un interviu acordat Reuters.

Oficialul turc a susţinut că actuala situaţie nu îi oferă Turciei niciun motiv de a-şi menţine acordul privind migraţia cu blocul comunitar.

"Un parteneriat privilegiat sau abordări similare - nu luăm în considerare în mod serios nici una dintre ele. Turciei nu i se poate oferi aşa ceva", a spus Celik. "Indiferent cum s-ar numi, un parteneriat privilegiat sau cooperare împotriva terorismului, o astfel de ofertă nici măcar nu va fi luată în considerare de Turcia", a explicat el, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat recent că evoluţiile din Turcia nu permit progrese în tentativa sa, veche de decenii, de a adera la Uniunea Europeană. El a afirmat că discuţiile ar trebui să se concentreze pe altceva, menţionând posibilitatea unui parteneriat, nu a unei apartenenţe depline.

Relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara s-au deteriorat după ce Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorări în legătură cu campania de reprimare din Turcia împotriva susţinătorilor puciului eşuat din 2016. Aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate şi aşteaptă să fie judecate, iar alte 150.000, printre care profesori, jurnalişti şi judecători, au fost date afară sau suspendate din posturi.

Celik a spus că Uniunea Europeană nu îşi respectă toate prevederile din acordul care urmăreşte să oprească fluxul de imigranţi dinspre Turcia spre Occident. Ministrul turc a acuzat faptul că ajutorul financiar în valoare de trei miliarde de dolari pentru Ankara "nu funcţionează bine".