Atractivitatea insulelor Mykonos și Santorini scade din cauza prețurilor mari.

Cele două insule înregistrează o diminuare semnificativă a fluxului de turiști, după ce mai mulți vizitatori și-au descris pe un ton negativ experiențele în Mykonos și Santorini, subliniind că acestea nu se vor mai număra vreodată printre opțiunile lor, notează publicația elenă To Vima.

„După călătoria noastră în Santorini, cred că este 100% supraevaluat și o să explic de ce”, spun YouTuberi celebri. Situația este confirmată și de numărul de sosiri, presa locală vorbind despre o scădere cu  22% a zborurilor spre Santorini față de 2019.

O scădere similară se înregistrează și în Mykonos, iar situația se schimbă radical pentru insulele care au fost și sunt campioane la prețurile mari la cazare, divertisment și restaurante. „Scădere cu 20% a traficului spre Mykonos. Vara lui 2023 nu pare a fi ceea ce era de așteptat pentru piața turistică din Mykonos”, notează presa din insulă, adăugând: „Întrucât în ultimul timp, în rândul turiștilor cu portofele generoase, primează criteriul raportului calitate-preț, predomină opinia că în special Mykonos și, în al doilea rând, Santorini încearcă să profite de momentul de vârf al turismului din Grecia”.

„Este frumos, da, dar pentru prețul pe care îl plătești nu pot spune că merită. O lună întreagă am fost în Turcia, Spania, Maroc și Grecia. Pentru mine și soția mea a costat 6.500 de dolari în total. Un prieten de-al meu a mers în Santorini în iulie cu iubita lui, iar vacanța lor a costat 7.000 de dolari de persoană pentru 10 zile”, comentează un turist. 

Destinațiile mai ieftine îi cuceresc pe fanii de altădată ai celor două insule 

Cele două insule se confruntă cu o situație pe care singure și-au creat-o, spun experții. Ridicând preturile la un nivel exagerat, au devenit prohibitive pentru greci și s-au transformat, în schimb, într-o destinație exclusiv pentru străini, numai că nici străinii nu mai par dispuși să plătească sume exorbitante.

Scăderea se datorează, desigur, și faptului că aceste două insule, care sunt artileria grea a turismului grecesc de lux, au devenit de mult timp locuri interzise pentru turiștii greci, care astfel nu mai vin pentru a acoperi golurile apărute în fluxul extern, ci optează pentru alte destinații mai ieftine din Grecia sau chiar din străinătate.

Relevant pentru încrederea în caracterul exclusivist afișată de cei care activează în domeniul turismului în cele două insule este faptul că la programul de turism social care a demarat deja, nici Mykonos și nici Santorini nu participă cu unități de cazare.

Sursa: RADOR