Turkmenistan, Afganistan, Pakistan și India pornesc construcția unei conducte de gaz de zece miliarde de dolari care ar trebui să reducă deficitele energetice ale Asiei de Sud, dar care traversează o zonă de conflict.

Lideri ai celor patru state au marcat duminică începutul oficial al construcției TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India), o conductă de 1.800 de kilometri cu o capacitate anuală de transport de 33 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Conducta ar trebui să fie gata până la sfârșitul lui 2018 și ar reduce dependența Turkmenistanului de livrările către China, care importă aproximativ trei sferturi din producția statului din Asia Centrală.

Proiectul este privit drept o șansă de îmbunătățire a relațiilor politice din regiune, în condițiile relațiilor tensionate ale Afganistanului și Indiei cu autoritățile pakistaneze, scrie France24.

Nawaz Sharif, premierul Pakistanului, a spus că proiectul conductei TAPI va ajuta la „promovarea păcii și comerțului în rândul țărilor din regiune”. Vicepreședintele Indiei, Mohammad Hamid Ansari, a spus, la rândul său, că TAPI este „mai mult decât un proiect”, descriind conducta drept „un prim pas spre unificarea regiunii”.

Experți în energie spun că, într-adevăr, proiectul are potențialul de a detensiona relațiile diplomatice din regiune. „TAPI este un proiect dificil, parțial din cauza acestor tensiuni bilaterale. Dar cred că exact acest gen de proiecte în care sunt implicate mai multe state poate strânge mai bine legăturile geopolitice dintre țări”, a spus Charles Hendry, fost ministru al Marii Britanii și actual președinte al firmei de consultanță Eurasia Partners.

Președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhamedov, a spus că a treia fază de dezvoltare a câmpului Galkynysh, care va furniza gazele pentru TAPI, a început duminică. Câmpul este al doilea ca mărime din lume și următoare fază de dezvoltare este supervizată de firme din Japonia și Turcia.

Și totuși construcția unui asemenea proiect costisitor este marcată de incertitudini. Lipsa interesului investitorilor majori poate afecta viabilitatea conductei, dar un risc major este cel legat de siguranță, având în vedere conflictele din regiune, în special războiul din Afganistan.