Negocierile privind Brexitul vor fi lungi și complicate, spune președintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind că discuțiile referitoare la acorduri comerciale vor începe abia după ce Marea Britanie iese din UE, nu înainte cum vrea Londra.

"Liniile directoare" ale negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind ieșirea acesteia din urmă din blocul comunitar, remise vineri de președintele Consiliului European, Donald Tusk, liderilor celor 27 (cele 28 de state membre minus Regatul Unit), prevăd o abordare etapizată a acestor tratative. Ele ar urma să fie aprobate de liderii celor 27 la summitul prevăzut să aibă loc la 29 aprilie, notează agenția Reuters, care sintetizează principalele puncte ale documentului de opt pagini transmis de Tusk partenerilor din UE.

O abordare pe etape 

În cazul în care într-o primă fază a negocierilor, prevăzută să înceapă în iunie acest an, se înregistrează "suficiente progrese" în direcția unui acord cu privire la termenii unei "retrageri ordonate" care să se producă la 29 martie 2019, UE27 poate lansa discuții asupra viitoarelor relații de comerț liber pe termen lung cu Marea Britanie. Este vorba de un compromis între poziția "durilor" din UE, care nu vor discuții pe tema relațiilor comerciale înainte de un acord complet asupra Brexit, și cea a Londrei, care cere lansarea imediată a acestor tratative, scrie Agerpres.

Donald Tusk a indicat vineri că UE ar putea stabili chiar în această toamnă că s-au făcut suficiente progrese în acest sens. Totuși, încă nu este clar dacă va fi sau nu necesară unanimitatea, pentru că, dacă va fi necesară, unii membri ar putea bloca negocierile comerciale. Unele state estice cu numeroși expați în Marea Britanie vor dori probabil mai multă siguranță în ce privește drepturile lor, în timp ce puterile occidentale preferă să se acorde prioritate tratativelor comerciale.

”Aranjamente de tranziție” 

După martie 2019, Marea Britanie ar putea dispune de câțiva ani în care nu va fi obligată să renunțe complet la beneficiile apartenenței la blocul comunitar, pentru ca tranziția să fie mai ușoară atât pentru oameni, cât și pentru mediul de afaceri. În acest caz însă va trebui să accepte regulile Uniunii, cum ar fi cele privind libera circulație, și să se supună controlului Curții Europene de Justiție și altor autorități ale UE.

Toate aceste aranjamente de tranziție trebuie "definite clar și limitate în timp", se subliniază în document.

UE27 înseamnă Uniunea celor 27 

Cele 27 de state ale UE vor fi unite în fața eforturilor britanice de a le diviza și sunt pregătite să joace dur în fața amenințării premierului britanic Theresa May privind posibilitatea unui Brexit fără un acord prealabil cu Uniunea. Bruxelles-ul consideră că Marea Britanie are nevoie de un astfel de acord în mai mare măsură decât UE.

Fără dumping 

Marea Britanie nu trebuie să se aștepte la un acord de comerț liber dacă speră să creeze avantaje competitive pentru companiile sale oferindu-le subvenții de stat sau încălcând normele de mediu ori de muncă ale UE sau dacă se transformă într-un paradis fiscal. "Orice acord de comerț liber va trebui să fie unul echilibrat, ambițios și cuprinzător", se arată în document.

Drepturi și beneficii 

Marea Britanie nu va putea beneficia de aranjamente mai avantajoase pentru ea în afara Uniunii decât în cadrul acesteia, pentru că s-ar crea o pantă periculoasă pe care s-ar putea înscrie și alte state doritoare să plece. Donald Tusk salută faptul că Theresa May a recunoscut că nu poate beneficia de avantajele apartenenței la piața unică fără să accepte libertatea de circulație a mâinii de lucru din UE, dar nu este de acord cu sugestia ei ca Bruxelles-ul să deschidă negocieri comerciale "tehnice" în anumite sectoare.


"Menținerea integrității pieței unice exclude participarea bazată pe o abordare sectorială. Un stat care nu este membru al Uniunii și care nu își asumă obligațiile unui stat membru nu poate beneficia de aceleași drepturi și avantaje ca un stat membru", conchide documentul.

”Factura pentru Brexit” 

Factura retragerii Marii Britanii din blocul comunitar nu poate fi deocamdată calculată cu precizie, dar anul acesta UE trebuie să convină asupra unei metodologii în acest sens.

Potrivit proiectului de directive pentru negocierile cu privire la Brexit, "va fi necesar un acord financiar care să asigure că atât Uniunea, cât și Marea Britanie își respectă obligațiile asumate până la data retragerii, acord care să aibă în vedere toate angajamentele legale și bugetare".

”Probleme la frontiere” 

UE nu dorește să perturbe pacea din Irlanda de Nord, cu care UE va avea o nouă frontieră terestră. În același timp, Uniunea este preocupată de situația bazelor militare britanice din Cipru și va acorda Spaniei un cuvânt special de spus cu privire la teritoriul britanic Gibraltar, care se află în UE.


Reacția Londrei

Proiectul liniilor directoare arată o abordare constructivă înaintea discuțiilor cu privire la ieșirea acestei țări din blocul comunitar, a declarat vineri un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, transmite Reuters.

”Este evidentă dorința ambelor părți de a aborda aceste discuții în mod constructiv și, așa după cum prim-ministrul a declarat în această săptămână, dorim să asigurăm un parteneriat profund și special între Marea Britanie și Uniunea Europeană”, a spus purtătorul de cuvânt. 

Tusk, în turneu în mai multe state membre

 După ce a prezentat vineri ”liniile directoare” privind negocierile pentru Brexit, Donald Tusk face săptămâna viitoare o vizită în Balcani, în statele membre Slovenia, Bulgaria și Grecia, dar și în Macedonia - țară candidată, dar negocierile propriu-zise nu au început încă.

Merkel respinge cererea Theresei May pentru negocieri paralele

La fel ca președintele Consiliului European, cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat că discuțiile asupra viitoarelor relații dintre Marea Britanie și UE nu pot fi purtate decât după ce vor fi încheiate cele privind Brexit-ul. Merkel a respins astfel cererea pentru negocieri paralele formulată de premierul britanic, Theresa May.

”Mai întâi va trebui clarificat în cadrul unor negocieri cum să fie dezlegate legăturile strânse” ce unesc astăzi UE de Marea Britanie ”și abia după ce această chestiune va fi clarificată vom putea, destul de repede dacă va fi posibil, să vorbim despre viitoarele noastre relații”, a declarat, la Berlin, cancelarul german.

Angela Merkel a răspuns în mod clar, fără a o menționa totuși, scrisorii adresate Bruxelles-ului de premierul britanic pentru declanșarea Brexit-ului și în care se solicitau negocieri asupra viitorului acord între Marea Britanie și UE, în paralel cu negocierile pentru ieșirea din UE.