Liderii celor 27 de state membre UE reuniți la Bruxelles au adoptat în doar 15 minute principalele linii diectoare ale negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

UPDATE:

„Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul politic ferm și corect al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului”, a scris Donald Tusk, președintele Consiliului European, într-un mesaj postat pe Twitter.

+++++++ 

Liderii UE vor ca cele 27 de state membre să rămână unite pe parcursul negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Trebuie să rămânem uniți ca UE a celor 27. Doar astfel vom fi capabili să încheiem negocierile, ceea ce înseamnă că unitatea noastră este și în interesul Regatului Unit”, spunea Donald Tusk înaintea Consiliului care marchează prima întâlnire a liderilor UE după ce Marea Britanie a notificat oficial intenția de ieșire din blocul european.

Liderii celor 27 de națiuni vor să adopte liniile directoare în negocierile care vor avea loc pe parcursul următorilor doi ani în cadrul summitului de sâmbătă, care are loc la o lună după notificarea oficială cu privire la Brexit.

Recent, și liderul german Angela Merkel a avertizat că vor urma negocieri dificile și le-a transmis britanicilor că „un stat terț nu va beneficia de aceleași drepturi sau de drepturi mai avantajoase ca o țară membră” a Uniunii Europene.

Negocierile oficiale dintre Londra și Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din UE vor începe după alegerile anticipate care vor avea loc în această țară pe 8 iunie. Cele două părți vor trebui să stabilească în principal ce drepturi vor avea cetățenii comunitari în Marea Britanie, precum și cei britanici în UE, suma pe care Londra o va achita pentru angajamentele financiare deja asumate în cadrul UE și relațiile viitoare dintre Marea Britanie și UE.

Premierul britanic Theresa May ar fi dorit ca aceste relații să fie negociate în paralel cu condițiile ieșirii din UE, în timp ce oficialii de la Bruxelles și cancelarul german Angela Merkel cer ca mai întâi să fie definitivate condițiile separării Marii Britanii de blocul comunitar și abia apoi să se discute cadrul noilor relații.

Tusk a reafirmat că blocul dorește o „viitoare relație puternică” cu vecinul său, dar a avertizat că „înainte de a discuta despre viitor trebuie reglementat trecutul”. Tusk a reiterat astfel o poziție pe care a avut-o și în urmă cu o lună, când a declarat că negocierile privind un acord comercial între Marea Britanie și UE vor avea loc abia după Brexit.

Prioritatea nr. 1 a europenilor va fi să garanteze drepturile „cetățenilor și familiilor lor, care vor fi afectate de Brexit de ambele părți”. Cu privire la aceasta, Comisia a pregătit o listă „precisă și detaliată” a drepturilor pe care UE vrea să le protejeze, a mai spus Tusk.

Oficialii europeni insistă că blocul comunitar este mai unit ca niciodată vizavi de Brexit, după ani de diviziuni interne pe chestiuni diverse, de la zona euro și migrație, la combaterea euroscepticismului, care au lăsat urme adânci în proiectul UE. Decizia premierului britanic de a declanșa alegeri anticipate pentru 8 iunie este văzută drept o încercare de a-și întări poziția de negociere, dar a dus în schimb la creșterea determinării liderilor UE27, potrivit unei analize AFP, preluate de News.ro.