Donald Tusk le-a prezentat liderilor europeni stadiul discuțiilor pe marginea condițiilor prezentate de Cameron pentru reformarea UE. El a precizat că există divergențe politice substanțiale privind libera circulație și beneficiile sociale.

Premierul britanic, David Cameron, a prezentat, în noiembrie, patru propuneri pentru reforma UE, propuneri care sunt, totodată, condiții pentru rămânerea Marii Britanii în spațiul comunitar.Propunerile vizau guvernanța economică, competitivitatea, suveranitatea și imigrația. (Detalii, aici)

Într-o scrisoare trimisă luni șefilor de stat și de guvern, președintele Consiliului European, Donald Tusk, susține că în cadrul consultărilor s-a constatat dificultatea chestiunilor ridicate de premierul de la Londra, dar și "o voință puternică din partea tuturor părților” de a găsi soluții la condițiile puse de britanici pentru a rămâne membri ai spațiului comunitar.

1. Guvernanța economică

În ceea ce privește relația dintre statele din zona euro și cele non-euro, Tusk apreciază că se poate ajunge la un acord privind un set de principii care să asigure "dezvoltarea în continuare a zonei euro, evitând "orice tip de discriminare față de statele care nu sunt încă sau, în unele cazuri, nu vor fi parte a zonei euro”.

Tusk precizează că se caută un mecanism prin care statele non-euro să se exprime asupra unor decizii ale zonei euro, dacă au impresia că acestea nu respectă principiile stabilite, fără a fi vorba de un drept de veto.

Punctul de vedere exprimat de Donald Tusk se apropie de ceea ce solicită David Cameron.

2. Competitivitate

Și asupra acestui punct, Donald Tusk scrie că europenii sunt de acord cu cerința lui Cameron privind creșterea economică și piața internă.

"Referitor la competitivitate, există o determinare foarte puternică de a promova acest obiectiv și de a folosi din plin potențialul pieței interne”, scrie Tusk, adăugând că toți sunt de acord asupra faptului că este nevoie de o mai bună reglementare și de o reducere a poverilor fiscale, cu menținerea, în același timp, a standardelor înalte.

3. Suveranitatea

Îngrijorării exprimate de Cameron în privința unei Uniunii și mai unite, Tusk îi răspunde astfel: "Există un consens larg asupra faptului că acest concept al «unei uniuni și mai unite» permite diferite niveluri de integrare pentru diferite țări. Acelea care doresc să aprofundeze integrarea pot merge mai departe, respectând, în același timp, dorința celor care nu vor acest lucru”.

De asemenea, președintele Consiliului European scrie că toți înțeleg importanța rolului parlamentelor naționale și a principiului subsidiarității.

4. Imigrație

Donald Tusk notează că acesta este "cea mai delicată” chestiune ridicată de britanici, astfel că ea va necesita o discuție serioasă la reuniunea Consiliului European din decembrie.

În timp ce există "perspective bune” pentru a cădea de acord asupra "modalităților de combatere a abuzurilor și, eventual, asupra unor reforme privind beneficiile pentru copiii din străinătate”, nu există în prezent un consens "cu privire la cererea ca cetățenii din UE care vin în Marea Britanie să trăiască acolo și să contribuie timp de patru ani înainte de a se avea dreptul la beneficii sau locuințe sociale”.

Liderul european transmite și faptul că David Cameron trebuie să ofere detalii asupra acestei cerințe.

România este direct interesată de acest punct de negociere, în condițiile în care, în trecut, politicieni și publicații din Marea Britanie au au susținut că românii se duc în această țară pentru a obține beneficii sociale. 

Până acum însă, nici politicienii, nici instituțiile din România nu au abordat public acest subiect.

În concluzie, Tusk consideră că, până în prezent, s-au făcut progrese, dar trebuie depășite "divergențele politice substanțiale pe care le avem încă în chestiunea beneficiilor sociale și a liberei circulații”.

Donald Tusk speră că aceste "dileme politice” vor fi rezolvate la Consiliul European, pentru a putea fi făcute "propuneri concrete” care să fie adoptate în februarie.

De asemenea, el atrage atenția că toate statele membre și instituțiile europene trebuie să fie pregătite să facă compromisuri pentru ca procesul de negociere să reușească.

Președintele Consiliului European avertizează că incertitudinea asupra viitorului Marii Britanii în UE este "un factor destabilizator”, iar scopul Bruxelles-ului este de a găsi soluții la cerințele britanicilor, întărind, totodată, principiile pe care se bazează Uniunea Europeană.