Președintele Consiliului European, Donald Tusk, le va propune liderilor UE la summitul de săptămâna viitoare să facă o ofertă de amânare „flexibilă” de un an a datei Brexit. Theresa May cere amânarea până pe 30 iunie.

Britanicii vor avea opțiunea de a părăsi UE după adoptarea în Parlament a acordului de retragere, fără a fi obligați să rămână în Uniune până la un termen fixat. 

Tusk vrea astfel să îi ofere premierului Theresa May o gamă mai largă de opțiuni, pentru a evita acuzațiile că UE ar vrea să țină Marea Britanie blocată în UE.

În schimb, Theresa May a cerut Consiliului European o amânare până pe 30 iunie. 

„Guvernul ar putea să aprobe o perioadă pentru ratificare, care să permită Marii Britanii să se retragă din Uniunea Europeană până la 23 mai 2019 și astfel să nu participe la alegerile pentru Parlamentul European, însă va continua să facă pregătiri respectabile pentru aceste alegeri, în condițiile în care acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Theresa May, într-o scrisoare adresată lui Donald Tusk.

Șeful Consiliului European considera că o flexibilizare a termenului va permite Marii Britanii să iasă din UE de îndată ce Parlamentul adoptă acordul de retragere și nu va necesita întruniri ale liderilor UE la fiecare câteva săptămâni pentru a mai oferi o amânare pe termen scurt.

Miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că Marea Britanie nu va mai obține amânări pe termen scurt dacă nu aprobă acordul de retragere până pe 12 aprilie.

Săptămâna trecută, liderii UE au dat termen Regatului Unit până la 12 aprilie să ratifice acordul și apoi să iasă din Uniunea Europeană pe 22 mai, să prezinte un plan alternativ credibil pentru a primi o amânare pe termen mai lung sau să părăsească UE fără un acord pe 12 aprilie.

Camera Comunelor a respins vinerea trecută, pentru a treia oară, acordul de retragere negociat de guvernul lui May. Deputații au organizat mai multe „voturi orientative” (''indicative votes'') asupra unor propuneri alternative acordului de retragere din UE, dar niciunul nu a întrunit majoritatea. Printre acestea se numărau inclusiv anularea Brexit sau organizarea unui nou referendum, dar și părăsirea UE fără un acord.