Președintele Consiliului European a pledat, în plenul Parlamentului European, pentru dreptul britanicilor de a organiza alegeri europene în cazul amânării Brexit pentru o perioadă mai lungă.

Donald Tusk le-a cerut miercuri eurodeputaților să nu-i „trădeze” pe britanicii care doresc să rămână în UE refuzând Marii Britanii dreptul de a participa la alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai.

„Nu puteți trăda cele 6 milioane de persoane care au semnat petiția pentru a revoca Articolul 50 (care reglementează în Tratatul UE părăsirea blocului comunitar de către un stat membru), milionul de oameni care au defilat pentru un al doilea referendum sau majoritatea tot mai mare a persoanelor care vor să rămână în Uniunea Europeană”, a spus Tusk în plenul Parlamentului, la Strasbourg, transmite Agerpres.

„Trebuie să fim deschiși unei îndelungate amânări dacă Regatul Unit dorește să-și regândească strategia asupra Brexit-ului, ceea ce înseamnă bineînțeles participarea Marii Britanii la alegeri”, a explicat el în fața eurodeputaților, care ar putea considera această situație „jenantă”.

„S-au auzit voci care spun că ar fi dăunător sau jenant pentru unii dintre dumneavoastră. Permiteți-mi să fiu clar: o astfel de gândire este inacceptabilă”, a spus Donald Tusk.

Partea tot mai mare a britanicilor care doresc să rămână în UE merită să aibă o șansă să voteze în alegerile europene, a insistat Donald Tusk. „Ei se pot gândi că nu sunt suficient de reprezentați de către parlamentul britanic, dar trebuie să se simtă reprezentați de dumneavoastră în această adunare pentru că ei sunt europeni”, a adăugat el.

Marea Britanie urmează să decidă până la 12 aprilie dacă dorește să prelungească termenul de amânare a Brexit. Dar dacă fac acest lucru, britanicii urmează să participe la alegerile pentru Parlamentul European.