Al Doilea Război Rece a durat de la discursul pe care dictatorul rus, Vladimir Putin, l-a rostit la München, în 2007, până la începutul invaziei ruse la scară largă, declanșată împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.

De atunci, a început al Treilea Război Mondial, care fie va continua cel puțin până la sfârșitul războiului ruso-ucrainean, fie se va răspândi în alte țări în faza fierbinte. Potrivit portalului Armia Inform, această opinie a fost exprimată de expertul ucrainean Stanislav Jelihovski, membru corespondent al Academiei Ucrainene de Geopolitică și Geostrategie, în cadrul mesei rotunde "Doi ani de agresiune rusă la scară largă. Războiul pentru Ucraina este războiul pentru Europa", desfășurat la Centrul Media al Direcției Generale pentru Reprezentanțe Străine din Kiev, relatează Armia Inform.

"Acum, ne aflăm, de fapt, în perioada celui de-al Treilea Război Mondial, cu un aspect puternic hibrid. Acest lucru ar trebui luat în considerare, pentru că, de fapt, vedem că nu numai Ucraina se află într-o confruntare cu Federația Rusă, ci și alte țări ale lumii. Și nu numai pentru că furnizează anumite tipuri de arme, ci și pentru că suferă și de pe urma acțiunilor hibride ale Rusiei. Dacă războiul nu se răspândește în faza fierbinte în alte țări și se menține regimul Putin, poate începe a treia etapă a Războiului Rece. În 5-8 ani, acesta se poate încheia cu o nouă confruntare armată, de data aceasta între Federația Rusă și țările NATO. Evident, acum, ne aflăm într-o nouă confruntare globală, doar că este oarecum diferită de clasicele războaie mondiale care au avut loc în prima jumătate a secolului al XX-lea", a explicat politologul Stanislav Jelikovski.

Totodată, analistul a subliniat că Ucraina a câștigat timp - doi ani - în folosul întregii lumi - după ce a rezistat la începutul invaziei la scară largă, ucrainenii s-au salvat nu numai pe ei înșiși, ci și întreaga lume de la o cufundare imediată în noi epoci întunecate. "2-3  zile (aluzie la declarațiile rușilor că vor cuceri Ucraina în trei zile, n.r.) nu au fost date efectiv Ucrainei, ci întregii lumi libere, întregii civilizații occidentale, lumii care a preferat să trăiască după reguli stabilite care sunt în vigoare de multe decenii", a subliniat expertul.

Acesta a menționat că Occidentul a înțeles treptat că în Ucraina se decide soarta întregii umanități, așa că este necesar ca ucraineni să fie ajutați să reziste, cu toate resursele și mijloacele posibile.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA