Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), instanța supremă a ONU cu sediul la Haga, pentru intervenția armată lansată la 24 februarie, a anunțat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

''Ucraina a depus o plângere împotriva Rusiei la CIJ. Rusia trebuie să răspundă pentru manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea. Cerem o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară și ne așteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare'', a scris Zelenski pe Twitter, citat de Agerpres.

Sursa menționată, care citează AFP, mai transmite că Volodimir Zelenski a salutat duminică formarea unei "coaliții" internaționale de țări care furnizează ajutor țării sale în conflictul cu Rusia, relatează AFP.

"Primim arme, medicamente, mâncare, carburant, bani. S-a format o coaliție internațională de susținere a Ucrainei, o coaliție anti-război", a spus Zelenski într-o înregistrare video difuzată pe rețelele sociale.

El a salutat noile livrări de arme de către Germania și Belgia, precum și acordul european privind excluderea băncilor ruse de pe platforma financiară SWIFT, adresându-i însă în special mulțumiri președintelui polonez Andrzej Duda pentru eforturile sale de a integra Ucraina în UE.

Zelenski a denunțat de asemenea "acțiunile criminale" ale Rusiei împotriva Ucrainei, apreciind că acestea au "caracteristicile unui genocid", și a îndemnat comunitatea internațională să priveze Moscova de dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.