Ucraina strânge dovezi pentru a aduce în fața Curții Penale Internaționale generali și oficiali ruși de rang înalt, pentru anexarea Crimeei și pentru încurajarea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu aproape 10.000 de morți.

Iuri Lutsenko, procurorul general al Ucrainei, a declarat că, mai întâi, oficialii ruși vor fi judecați in absentia în Ucraina, pentru ca apoi să fie duși în fața instanței de la Haga unde ar putea avea "soarta lui Slobodan Miloșevici", scrie The Financial Times.

Declarațiile sale vin după ce procurorii ucraineni au publicat, luna trecută, extrase din niște interceptări telefonice explozive.

În mai multe înregistrări apare Serghei Glaziev, consilierul pentru Ucraina al președintelui Vladimir Putin, care, la începutul lui 2014, îi sfătuia pe rebelii din Crimeea și sud-estul Ucrainei să provoace revolte, pentru a crea un pretext în vederea unei intervenții militare rusești. 

Într-una dintre convorbiri, Glaziev îi spune unei persoane: "Am ordin direct de la conducere să provocăm agitație în Ucraina ... Deci, trebuie să scoți oamenii în stradă ... Poporul trebuie să se adune în piață și ... să ceară ajutorul Rusiei" împotriva noului guvern de la Kiev.

Mai târziu, într-o discuție cu o persoană din Odesa, consilierul președintelui rus reiterează faptul că "este foarte important ca oamenii să facă apel la (ajutorul) lui Putin", cerându-i personal acestuia să-i protejeze. 

Dacă înregistrările sunt reale, ele demonstrează că Rusia a încercat să declanșeze proteste față de autoritățile de la Kiev în regiunile cu importante comunități rusești din Ucraina, de la Harkiv, în est, până la portul Odesa, din sud. Asta ar veni în sprijinul scenariului avansat de unii experți, potrivit căruia Putin a plănuit anexarea unei porțiuni mult mai mari din Ucraina, care ar fi urmat să se numească "Noua Rusie".

Glaziev a calificat înregistrările drept un "nonsens", dar analiști ruși și ucraineni cred că ele sunt adevărate.

Procurorul general al Ucrainei știe că un proces la Haga ar dura ani de zile, dar spune că autoritățile ucrainene au înaintat deja instanței probe necesare pentru o acțiune în instanță.

Inițial, Putin a negat că "omuleții verzi" apăruți în Crimeea, la câteva zile după ce președintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost alungat de la putere în urma protestelor din stradă, în februarie 2014, erau soldați ruși. Ulterior, liderul de la Kremlin a recunoscut acest lucru.

În schimb, Moscova a negat că ar fi avut vreun amestec în conflictul din estul Ucrainei și că soldați ruși au pătruns pe teritoriul acestei țări pentru a-i sprijini pe separatiștii ucraineni din Donbass.