Serviciile secrete ucrainene au anunțat vineri că au interceptat o conversație telefonică ce dovedește că un ''grup de sabotaj'' rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Reuters.

Distrugerea barajului, produsă marți, a dus la inundarea unor mari suprafețe de teren din sudul Ucrainei și a determinat mii de locuitori din zonă să-și părăsească căminele.

Rusia și separatiștii pro-ruși din Ucraina au acuzat Kievul de avarierea barajului și au oferit diferite explicații.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a postat pe canalul său de Telegram o înregistrare audio de 1,5 minute din presupusa conversație în limba rusă între doi bărbați, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

''Ei (ucrainenii) nu au lovit. A fost vorba despre grupul nostru de sabotaj'', afirmă unul dintre bărbați, descris de SBU drept un soldat rus. ''Nu a mers conform planului și (au făcut) mai mult decât au intenționat'', adaugă el.

SBU nu a oferit alte detalii despre discuția telefonică respectivă și despre interlocutori, dar a precizat că a deschis o anchetă penală pentru infracțiuni de război și ''ecocid''.

''Invadatorii au vrut să șantajeze Ucraina prin aruncarea în aer a barajului și au înscenat un dezastru făcut de om în sudul țării noastre'', mai menționează SBU.