Producția primelor zece vehicule Lynx este deja în curs de desfășurare în Germania și Ungaria, în coproducție cu Ucraina, potrivit directorului general al Rheinmetall Group, Armin Papperger, relatează Nepszava.

La o lună după ce șeful Statului Major al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că singura cale de ieșire din conflictul ruso-ucrainean este achiziționarea rapidă de noi tehnologii, Ucraina a fost aproape de a achiziționa tancuri germane de ultimă generație, inclusiv cele aflate deja în producție în Ungaria.

Directorul general al Rheinmetall Group, Armin Papperger, a confirmat sâmbătă pentru ziarul WirtschaftsWoche că se așteaptă să semneze un contract cu Kievul pentru producția în Ucraina a transportorului blindat de trupe pe roți Fuchs și a vehiculului de luptă pe șenile pentru infanterie Lynx până cel târziu la începutul anului viitor.

Armin Papperger ar dori ca primul Fuchs să fie produs în Ucraina 6-7 luni mai târziu, urmat de Lynx în vara anului 2025.

Cu toate acestea, Armin Papperger ar dori să înceapă să livreze noile tancuri Ucrainei mult mai devreme. „Primele zece vehicule Lynx sunt deja produse în coproducție cu Ucraina aici, în Germania și în Ungaria. Și, după o fază de accelerare, vom fi în curând în măsură să producem o parte semnificativă a acestor vehicule în întregime în Ucraina”, a declarat directorul general.

Guvernul german a indicat că va acorda licența de export necesară pentru producție.

Armin Papperger explică acest termen neobișnuit de scurt prin faptul că Rheinmetall este deja cel mai mare partener de apărare al Ucrainei, cu comenzi în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro în 2022 și 2,5 miliarde de euro în 2023. De asemenea, vehiculele blindate vor fi întreținute în Ucraina de către muncitori calificați ucraineni instruiți în Germania. Directorul general a precizat că nu vor construi noi fabrici în Ucraina, ci le vor închiria și transforma pe cele existente, care sunt „destul de bine protejate de experiența ultimilor doi ani de război”.

Fabrica Rheinmetall din Zalaegerszeg, județul Zala, care produce vehicule Lynx, a fost dată în folosință în luna august. Ungaria va fi prima țară care va pune în funcțiune, ca parte a programului de dezvoltare a Forțelor de Apărare ungare, acest vehicul de luptă de infanterie, despre care se spune că este cel mai modern din Europa, echipat cu sisteme electronice avansate.

În luna martie a anului trecut, grupul german a înființat o companie mixtă cu grupul 4iG, deținut de Jászai Gellért, cu care vede oportunități comune de dezvoltare a afacerilor în domeniul serviciilor IT, al digitalizării producției, al rețelelor private pentru câmpul de luptă, al digitalizării forțelor de apărare și al tehnologiei spațiale.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA