Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba nu vede „niciun singur argument rațional” pentru ca Berlinul să nu furnizeze tancuri Ucrainei.

Dmitro Kuleba acuză Germania că a ignorat cererile Kievului pentru tancuri Leopard și vehicule de luptă Marder. ”Semnale dezamăgitoare din partea Germaniei, în timp ce Ucraina are acum nevoie de Leopard și Marder – pentru a elibera oamenii și a-i salva de genocid”, a scris Kuleba pe Twitter.

»Kein einziges rationales Argument, warum diese Waffen nicht geliefert werden können«, schrieb er weiter. »Nur abstrakte Ängste und Ausreden.« Er fragte, wovor Berlin Angst habe.

”Nu există niciun singur argument rațional cu privire la motivul pentru care aceste arme nu pot fi livrate”, a continuat el: ”Doar temeri abstracte și scuze”. El a întrebat de ce îi era frică Berlinului.

Tancurile Leopard 2, construite de Krauss-Maffei Wegmann, ar putea fi esențiale pentru sprijinirea trupelor care participă la ofensiva de eliberare a regiunilor din estul Ucrainei, a declarat pentru Deutsche Welle Rafael Loss, expert pe probleme militare al European Council on Foreign Relations (ECFR).

Membrii partidelor din coaliția de guvernare de la Berlin s-au alăturat corului de cereri privind livrarea de tancuri Ucrainei, criticând-i în același timp pe cancelarul Olaf Scholz și ministra apărării, Christine Lambrecht.

Livrarea tancurilor Leopard și a mai multor vehicule de luptă Marder e „incredibil de importantă și ar trebui să se întâmple imediat”, a declarat pentru postul public ARD președinta comisiei de apărare a Bundestag-ului, Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

Într-o situație de război ca aceasta, a adăugat ea, ”succesele Ucrainei pot fi susținute doar dacă au armele de care au nevoie acum”.

Chiar și membrii Partidului Verzilor, al doilea cel mai mare partid din coaliția guvernamentală și care până anul trecut s-a opus creșterii exporturilor germane de arme în străinătate, au cerut mai mult ajutor militar.

Dar guvernul german rămane de neclintit. Vorbind la un eveniment găzduit de Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP) luni dimineață, ministrul apărării Lambrecht a explicat că Germania joacă un rol de lider în Europa, dar principala ei datorie ca ministră a apărării este să se asigure că Bundeswehr este echipată suficient de bine.

Lambrecht a adăugat că pregătirea soldaților ucraineni pentru a lupta cu tancurile Leopard 2 va dura săptămâni, în timp ce livrările de tancuri construite de sovietici, precum cele folosite în alte țări din Europa de Est, pot fi trimise imediat în luptă în Ucraina.

Ea a mai spus că toate deciziile privind exporturile de arme vor fi luate în coordonare cu aliații NATO, în special cu SUA și Marea Britanie.

”Este mai mult o chestiune de voință decât constrângeri formale sau informale”, spune Rafael Loss, amintind că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat în weekend că supraviețuirea Ucrainei este în prezent mai importantă decât asigurarea că depozitele militare ale NATO sunt pline.

Dacă tancurile Leopard 2 ar fi puse la dispoziție acum, ar mai dura cel puțin două luni pentru ca acestea să fie pregătite pentru luptă.