Comisia Europeană (CE) a propus vineri acordarea unui ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro Ucrainei, a cărui deblocare va fi condiționată însă de progrese în procesul de reformă.

Uniunea Europeană a fost unul din cei mai importanți susținători financiari ai Ucrainei după „revoluția portocalie” din 2013-2014, cele 28 de state membre punând la dispoziția Kievului 2,8 miliarde de euro în împrumuturi directe, precum și alte tipuri de asistență.

Parcursul inegal al Kievului în combatarea corupției și reformarea sistemului de justiție îi îngrijorează însă pe susținătorii săi occidentali, care le-au cerut liderilor ucraineni să nu dea înapoi de la reformele promise.

Potrivit vicepreședintelui CE Valdis Dombrovskis, decizia de oferi în continuare asistență financiară Ucrainei demonstrează angajamentul UE față de această țară, scrie Agerpres.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, urmează să facă o vizită oficială la Kiev.

Propunerea Comisiei pentru un al patrulea program de ajutor macroeconomic către Ucraina mai trebuie aprobată de Parlamentul European și de Consiliului UE.