Ucraina denunță "ipocrizia" lui Lavrov la ONU
Rusia a preluat președinția turnantă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Kievul a denunțat "ipocrizia" ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, care a prezidat luni la New York un Consiliu de Securitate pe tema "apărării principiilor" Cartei ONU, scrie La Libre Belgique.
"Un circ ipocrit total. Lavrov prezidează Consiliul de Securitate al ONU justificând războiul, masacrele, distrugerea totală...", a denunțat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski.
Autenticitatea tweet-ului dlui Podoliak a fost confirmată pentru AFP de o sursă din cadrul președinției ucrainene.
La ceva mai mult de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Rusia a preluat președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU. Ceea ce a revoltat țările occidentale, aliate ale Kievului. Departe de a dori să facă o favoare Moscovei, Consiliul de Securitate nu a făcut decât să aplice regulile atribuind această președinție Rusiei pentru o lună. Reguli fixate din 1945.
Într-adevăr, președinția rotativă a Consiliului de Securitate este stabilită de ordinea alfabetică a țărilor membre. În aprilie, Rusia a preluat deci președinția de la Mozambic, membru nepermanent care a deținut-o în martie. De asemenea, deoarece sediul ONU se găsește la New York, Statele Unite nu pot interzice liderilor și diplomaților statelor membre să intre pe teritoriul lor.
Rusia a preluat deci președinția Consiliului de Securitate al ONU și l-a trimis, nici mai mult, nici mai puțin pe șeful diplomației sale: ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov. Acesta a dat tonul luni organizând și prezidând o reuniune specială privind "apărarea principiilor" Cartei ONU, printre care menținerea păcii internaționale. Un principiu pe care Rusia însăși l-a încălcat invadând Ucraina.
"Interlocutor ipocrit"
Această reuniune cerută de Rusia i-a făcut pe ceilalți membri ai Consiliului de Securitate să reacționeze. Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a calificat Rusia drept "interlocutor ipocrit".
"Organizând aceasta dezbatere, Rusia încearcă să se prezinte ca un apărător al principiilor Națiunilor Unite. Dar nimic nu e mai departe de adevăr. Cum poți fi atât de cinic?", s-a indignat Olof Skoog, reprezentantul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene în Consiliul de Securitate al ONU.
Ministrul rus al afacerilor externe nu a gustat criticile aliaților Ucrainei, reacționând sec: "Nimeni nu a permis 'minorității' occidentale să vorbească în numele omenirii întregi", a spus el, criticându-i în trecere pe ceilalți membri ai Consiliului de Securitate al ONU: "Situația este agravată de o lipsă de încredere în cooperarea internațională".
Înainte de a conchide, dând tonul președiținiei ruse a Consiliului de Securitate: "Situația astăzi în lume este poate mai gravă decât nu a fost vreodată în timpul războiului rece". "Ca și în timpul războiului rece, avem un prag periculos, poate și mai periculos", a mai arătat el.
O paralelă cu războiul rece care a fost descris în urmă cu câteva zile în La Libre Belgique de fostul secretar general al NATO, Willy Claes, care se arăta "foarte îngrijorat" de situație.
Sursa: RADOR
Comentarii