Favorit în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, Volodimir Zelenski nu a avut o campanie convenţională, astfel că jurnaliştii au căutat indicii despre viitor în serialul tv al cărui protagonist este.

Actor şi comediant cu zero experienţă politică sau administrativă, Volodimir Zelenski este creditat cu 73% din intenţiile de vot pentru al doilea tur, faţă de 27% pentru rivalul său, potrivit unui sondaj realizaz de institutul Rating. 

Zelenski a ajuns candidat direct din postura de protagonist al serialului "Servitorul poporului" - un fel de West Wing presărat cu glume - aflat la al treilea sezon.

Vizionarea serialului e un mod de a încerca să înţelegem ascensiunea meteorică a lui Volodimir Zelenski (41 de ani), care joacă rolul unui președinte ucrainean în slujba poporului, notează BBC Online. El a devenit şi candidat în viaţa reală, după ce a fondat un partid care se numeşte - cum altfel? - Servitorul poporului.

Estomparea diferenţelor dintre ficţiune şi realitate nu pare să-i deranjeze ucraineni. Dimpotrivă. Toate sondajele îl dau pe Zelenski - mare fan Monty Python - învingător în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc duminică. El a câştigat detaşat şi primul tur, în faţa actualului președinte Petro Poroșenko.

În loc de o campanie clasică, Zelenski a recurs la o anti-campanie. A evitat mitingurile și discursurile politice, preferând să-şi continue spectacolele cu grupul său de comedie. A fost foarte puțin vorba de politici sau idei, cu excepția promisiunii că acestea vor fi noi și diferite. Interviurile serioase au fost foarte puține. Nici conferinţe de presă nu prea au fost. În lipsa acestor instrumente, jurnaliştii au disecat episoadele serialului pentru a încerca să afle cum ar putea arăta administraţia Zelenski.Cât de multe putem afla din confruntarea președintelui fictiv cu Fondul Monetar Internațional? Unii sunt îngrijorați că Zelenski s-ar putea dovedi un populist și va căuta să conteste condițiile stricte de împrumut ale FMI.

Într-un alt episod, personajul interpretat de Zelenski îi împuşcă cu mitraliera pe toţi parlamentarii. Ar putea fi acesta un semn încurajator privind determinarea sa de a fi ferm în faţa corupţiei din mediul politic? 

De fiecare dată când candidatul Zelensky a recurs la o campanie politică convențională, nu a mers bine. 

În timp ce Petro Poroşenko a bătut la pas Ucraina şi a apărut în mod frecvent în studiourile de televiziune, Zelenski s-a ţinut departe de astfel de acţiuni electorale. A ales să comunice prin intermediul social media, unde a postat diverse imagini video cu el: la sală, glumind cu prietenii, vorbind cu consilierii. "Învaţă şi va fi înconjurat de cei mai bune”, e mesajul pe care vrut să-l transmită.  

Succesul de până acum i se datorează doar în parte. Sondajele de opinie au arătat un lucru clar: ucrainenii urăsc sistemul politic şi îşi urăsc politicienii. Un sondaj recent a arătat că doar 9% dintrei ei au încredere în guvern. Un record negativ la nivel mondial.

Concluzia e că preferinţa pentru Zelenski reprezintă un vot de protest împotriva parlamentarilor şi liderilor care au dominat istoria recentă a Ucrainei, aceştia fiind consideraţi de mulţi ucraineni drept corupţi.

Prima dată când cei doi se vor înfrunta faţă-n-faţă va fi vineri după-amiază, pe cel mai mare stadion al ţării.

Poroşenko a aflat că simplul fapt că e un candidat al stabilităţii şi securităţii nu-l face învingător la urne, în condiţiile în care economia merge prost, iar în estul ţării are loc un război cu Rusia ce pare fără sfârşit. Nu e greu de înţeles de ce Zelenski e atractiv pentru mulţi votanţi, oricât de superficial ar părea actorul.


Confruntat cu perspectiva unei înfrângeri usturătoare, preşedintele Poroşenko a jucat cartea dramatizării.

Cerând "iertare" alegătorilor pentru erorile sale, Petro Poroşenko i-a îndemnat pe ucraineni să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care ameninţă Ucraina.

Într-o alocuţiune televizată, preşedintele s-a referit la incapacitatea sa de a pune capăt conflictului cu separatiştii proruşi din Est, conflict soldat cu aproape 13.000 de morţi din 2014, an în care Rusia a anexat Ucraina, şi de a lupta împotriva corupţiei. Admiţând că e greşeala sa, Poroşenko a cerut un nou mandat, "pentru a termina ceea ce am început şi a nu pierde ceea ce a fost făcut".

El a făcut referire şi la pericolul rusesc: "Putin contează pe faptul că un novice slab, nepregătit şi incompetent va fi în postul de preşedinte ucrainean".

Totodată, preşedintele a criticat decizia unui tribunal de anulare a naţionalizării unei bănci, susţinând că zeci de milioane de clienţi îşi pot pierde banii, iar Ucraina e ameninţată de faliment şi de o nouă criză economică. Tribunal administrativ din Kiev a anulat naţionalizarea în regim de urgenţă a PrivatBank la sfârşitul lui 2016. Principalul acţionar al băncii în momentul naţionalizării era Igor Kolomoiski, un inamic al lui Petro Poroşenko şi considerat omul din spatele campaniei lui Volodimir Zelenski.