Islam nu este un combatant ca alții. "Dacă mă prind rușii, nu voi fi dat la schimb", spune acest cecen înrolat alături de armata ucraineană în apropierea frontului. "O să mă tortureze și o să mă expună la televizor".

În vârstă de 33 de ani, acest disident refugiat în Polonia de aproape două decenii a intrat în aprilie în batalionul Șeik Mansour, fondat în 2014 după anexarea Crimeii și compus în principal din veterani ai războiului din Cecenia, scrie La Libre Belgique.

Grupul a fost botezat după numele unui comandant militar cecen contra expansiunii ruse în Caucaz în secolul al XVIII-lea, pentru a aminti că setea de independență a poporului său nu datează de azi - de ieri.

La fel ca Islam, rași în cap și cu bărbi lungi, sunt "câteva sute de bărbați" care au venit voluntar în Ucraina după începerea invaziei ruse, în februarie, pentru a da o mână de ajutor Kievului și a lupta împotriva Moscovei.  

Deja-vu

Câți sunt exact? Unde sunt poziționați? Întâlnit la Zaporojie (sud-est) împreună cu alți doi membri, în preajma înfruntărilor, Islam nu vrea să spună.

El nu vrea nici să dezvăluie identitatea lor exactă, pentru a-și proteja de represalii rudele rămase în Cecenia.

Deoarece chiar de cealaltă parte a liniei frontului se găsesc alți ceceni, aceștia fideli Kremlinului și înrolați în comandourile de "Kadiroviști".

Aceste miliții cu reputație sinistră sunt desfășurate alături de armata rusă. Se vorbește despre 8.000 de oameni, o cifră imposibil de verificat.

"Noi vrem să arătăm că nu toți cecenii sunt ca ei, ci că noi suntem mulți care îi vedem pe ruși ca pe niște agresori și invadatori", explică Islam în zgomotul sirenelor care semnalează riscul de bombardament.

Pentru el, războiul are aici un aer de deja vu. "E ca o călătorie în trecut, o continuare a ce a început în Caucaz", spune el calm, în ținută militară de luptă, după ce a ieșit dintr-o furgonetă neagră cu parbrizul spart, revopsită sumar cu spray-ul.

Capitala cecenă, Groznîi, a avut aceeași soartă ca Mariupol, fiind zdrobită de bombele rusești acum mai mult de două decenii.

Mica republică majoritar musulmană a fost devastată de două războaie sângeroase. Ultimul, declanșat de Vladimir Putin în 1999, a dus la instalarea la conducerea sa, în 2007, a redutabilului Ramzan Kadîrov, acuzat că-și reprimă criticii.

"Să-i învățăm despre război"

În consecință, o diaspora cecenă, estimată la 250.000 de persoane, s-a format în Europa, în Turcia și în Emiratele Arabe Unite.

"Am decis să mă alătur batalionului pentru a spăla onoarea cecenilor pe care Moscova încearcă să-i facă să treacă drept teroriști", explică Islam, care este necăsătorit și documentează pe internet crimele de război comise de Rusia, ceea ce i-a adus amenințări.

El ascultă de ordinele comandantului adjunct Mansour, un colos de 40 de ani care are multe răni cicatrizate.

"Doi dintre noi au murit, alții sunt răniți. Dar e important să fim aici. Avem lucruri să-i învățăm despre război pe soldații locali", estimează acest voluntar. Neintegrați oficial în armata ucraineană, acești ceceni sunt echipați cu material recuperat de la dușmani. Ei sunt hrăniți de populația locală, majoritar ortodoxă, care pare să-i privească cu ochi buni.

"Nu suntem aici pentru a impune preceptele islamice, ci pentru a lupta contra unui dușman comun și a apăra libertatea", rezumă Mansour, pentru care asta este "o formă de jihad".

Întrucât mulți ceceni stabiliți în Europa s-au alăturat în trecut Statului Islamic, autoritățile ucrainene au rămas multă vreme sceptice față de acești susținători.

Unii au fost puși pe o listă de sancțiuni pentru terorism de elemente pro-ruse aflate la putere, pentru că sunt căutați de Interpol la cererea Moscovei.

"Dar asta a fost înaintea invaziei și acum felul în care ne vede guvernul s-a schimbat", estimează Islam, care amintește că sunt și creștini care luptă în acest batalion, văzut acum ca un "aliat".

În așa măsură încât unii ucraineni preferă să se înroleze în acest batalion mai curând decât să intre în rândurile armatei.

Este cazul lui Asadulla, cu constituție atletică și ochi albaștri care s-a convertit la islam și spune că "îi admiră pe acești oameni care își apără onoarea și demnitatea", în ciuda abuzurilor suferite.

"Setea lor de independență și de dreptate este un exemplu pentru noi", spune el, foarte mândru că a fost acceptat de "frații săi de arme".

Sursa: RADOR