Ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a declarat că este pregătit să rechiziționeze "personal, stocuri sau instrumente de producție", scrie Le Figaro.

De la vorbe la fapte? Emmanuel Macron o repetă în mod regulat: Franța trebuie să treacă la o "economie de război" pentru a sprijini Ucraina. 

Sébastien Lecornu, ministrul forțelor armate, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că "nu exclude" rechiziționarea "personalului, stocurilor sau instrumentelor de producție", sau chiar "să impună industriașilor să acorde prioritate nevoilor militare".

El invocă "ceea ce legea îi permite ministrului și delegatului general pentru armament (DGA) să facă, adică, dacă cifrele nu corespund în ce privește ritmul șî termenele de producție".

Ministrul "nu se va abține să facă acest lucru în următoarele săptămâni". Această declarație vine în timp ce Franța ridică tonul față de Rusia și "nu exclude trimiterea de trupe terestre" pentru a sprijini Ucraina. Mențiunea acestei posibilități a stârnit proteste în Europa și în America.

"Rusia nu trebuie să câștige războiul", a reafirmat președintele francez într-un interviu acordat pentru Le Parisien.

Pentru a justifica aceste rechiziții, ministrul forțelor armate se bazează pe legea de programare militară 2024-2030, promulgată în august.

Se prevede că în cazul "amenințării, actuale sau previzibile, care influențează activitățile esențiale vieții Națiunii, protecția populației, integritatea teritoriului sau permanența instituțiilor Republicii sau de natură să justifice punerea în aplicare a angajamentelor internaționale ale statului în materie de apărare, rechiziția oricărei persoane fizice sau juridice, precum și a tuturor bunurilor și serviciilor necesare îndeplinirii acestora se poate decide prin decret în Consiliul de Miniștri".

Prevederi similare existau deja în Codul Apărării. Legiuitorii au sintetizat și adaptat aceste prevederi. 

Ritmuri de producție prea lente 

"Dacă uneori ritmurile de producție sunt prea lente, este pentru că există tentația de a aproviziona la nevoie și de a nu avea suficiente stocuri de materii prime sau componente", pentru a evita imobilizarea numerarului pentru a constitui aceste stocuri, a explicat el.

În vizorul său se află în special, termenele de livrare a rachetei antiaeriene Aster cu rază lungă de acțiune produsă între Franța și Italia de MBDA, care sunt prea lungi în opinia ministrului.

"Chestiunea prioritizării comenzii militare la subcontractanții MBDA pentru racheta Aster, cu prioritate față de o comandă civilă, este ceva care este, evident, complet regretabil", a spus el.

Parisul a făcut o comandă pentru 200 de rachete Aster în ianuarie 2023 pentru 900 de milioane de euro, livrarea acestora fiind programată pentru 2026.

Or, aceste rachete, care anterior "nu erau folosite sau doar în scopuri de antrenament", potrivit acestuia, sunt furnizate Ucrainei pentru apărarea cerului său și au fost trase de 22 de ori împotriva dronelor și rachetelor houthi din decembrie de către cele două fregatele franceze dislocate în Marea Roșie.

"Acum, avem contracte operaționale concrete pentru care avem o cerere", a insistat el, anunțând o "comandă în avans" de 200 de rachete Aster suplimentare.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA