Ucraina este convinsă că Rusia pregătește o ofensivă de proporții pentru a "sărbători" un an de la invazie. Dar serviciile secrete din Regatul Unit afirmă că rușii nu dispun, deocamdată, de această capacitate.

Informații provenite din Ucraina, și anume de la Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al provinciei Luhansk, din Donbas, afirmă că Rusia concentrează forțe în estul țării invadate – întruchipând o consolidare planificată a contingentului, în vederea creșterii intensității atacurilor din regiune, scrie Jornal Economico.

"Vedem că din ce în ce mai multe rezerve rusești care staționează pe teren în direcția noastră, vedem că sunt transportate mai multe echipamente", a declarat acesta.

Dar, în același timp, serviciul de informații britanic, aflat pe teren încă de la începutul invaziei, a declarat marți că este puțin probabil ca Rusia să dispună de suficiente forțe pentru a spori semnificativ contingentul folosit în regiune.

Ucraina anticipează de câteva săptămâni că o ofensivă rusă de proporții este în curs în estul țării, pe măsură ce se apropie ziua de 24 februarie, când se împlinește un an de la începutul invaziei.

Potrivit agențiilor internaționale, Ucraina însăși plănuiește o ofensivă de primăvară pentru recucerirea teritoriului pierdut – motiv pentru care a crescut ploaia de cereri de noi arme adresate Occidentului, și anume tancuri, avioane de vânătoare și rachete cu rază lungă de acțiune.

Haidai a declarat într-un interviu acordat unei televiziuni ucrainene că rușii "concentrează muniții, dar nu pentru a le folosi ca până în prezent în bombardamentele neîntrerupte. Acum le cruță, pregătindu-se pentru o ofensivă pe scară mare". "Probabil va dura 10 zile pentru a aduna rezerve. După 15 februarie ne putem aștepta oricând la această ofensivă".

Pe teren, pozițiile sunt consolidate de câteva luni. Ucraina nu a înregistrat noi câștiguri pe teren, așa cum se întâmplase în a doua jumătate a anului 2022, iar Rusia încearcă să avanseze fără prea mult succes cu sute de mii de soldați de rezervă mobilizați.

Forțele ruse au câștigat puțin teritoriu în ultimele săptămâni, deoarece "le lipsesc muniția și unitățile de manevră necesare pentru o ofensivă de succes", menționează serviciile de informații ale Departamentului britanic al apărării.

"Liderii ruși vor continua, probabil, să ceară progrese cuprinzătoare. Este în continuare puțin probabil ca Rusia să poată aduna forțele necesare pentru a afecta considerabil rezultatul războiului în următoarele săptămâni", insistă acea sursă.

În discursul său de luni seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că schimbările de personal de la graniță și de pe linia frontului vor întări eforturile militare ale Ucrainei.

În afara discursului se află ceea ce pare a fi încă un coșmar intern în sânul guvernului: posibilitatea ca ministrul apărării, Oleksii Reznikov, să fie înlocuit. De menționat că, duminica trecută, David Arakhamia, șeful blocului parlamentar al lui Zelenski, a declarat că Reznikov va fi transferat într-o altă funcție ministerială, dar a doua zi a dat înapoi, afirmând că "nu vor avea loc schimbări de personal în sectorul apărării în această săptămână".

Însă e clar că există o scădere a încrederii în actualul ministru al apărării, care a profitat de sfârșitul de săptămână pentru a face declarații publice ciudate despre trimiterea avioanelor de vânătoare din țările occidentale în Ucraina.

Reznikov a declarat că, mai devreme sau mai târziu, Occidentul va fi de acord să trimită avioanele de luptă. Așa cum a fost de acord să trimită tancurile de război după săptămâni la rând în care a spus că nu o va face. Declarațiile au fost interpretate ca un fel de "șantaj", care nu a picat bine în mai multe cancelarii europene.

Zelenski afirmă că trebuie să arate că Ucraina este un administrator sigur al miliardelor de dolari ca ajutor occidental. "În mai multe regiuni, în special la graniță sau pe linia frontului, vom numi lideri cu experiență militară, cei care se pot dovedi a fi cei mai eficienți în apărarea împotriva amenințărilor existente", a declarat acesta.

Sursa: RADOR