Chiar dacă a scăpat de demitere în Parlament, presiunea asupra premierului ucrainean Arsenii Iațeniuk crește. Pe fondul acuzațiilor privind lipsa de reforme, partidul fostului premier Iulia Timoșenko a părăsit coaliția guvernamentală.

Timoșenko a cerut miercuri celorlalte partide din coaliția de la Kiev să urmeze exemplul formațiunii sale, după ce moțiunea de cenzură nu a trecut marți în Rada ucraineană, notează Spiegel Online.

"Trebuie să constatăm că, de fapt, nu a existat niciodată în acest Parlament o coaliție proeuropeană. A existat întotdeauna o coaliție din umbră”, a declarat ea în Parlament.

Criticii îi reproșează lui Iațeniuk un eșec al politicii de reforme. Marți seară nu a existat însă o majoritate suficientă pentru demiterea premierului. 194 de parlamentari au votat "pentru”, fiind nevoie de 226 de voturi pentru demiterea guvernului.

Și președintele Petro Poroșenko i-a cerut marți premierului Iațeniuk să-și dea demisia.

Coaliția lui Iațeniuk pierde prin plecarea formațiunii lui Timoșenko 19 din cele 262 de mandate din Parlament, dar rămâne cu 243 de parlamentari, ceea ce-i asigură încă o majoritate.

Premierul ar avea o problemă în cazul în care și Partidul Samopomici, ce are 26 de parlamentari, ar decide să plece. Analiștii cred că acest lucru ar fi posibil.

Miercuri dimineață, Samopomici a boicotat plenul Parlamentului.

În septembrie anul trecut, Partidul Radical a părăsit coaliția proeuropeană de la Kiev, astfel că au organizate alegeri anticipate la 26 octombrie 2015. 

În urma alegerilor, în noiembrie, partidele prooccidentale Blocul Poroșenko, Frontul Popular, Samapomici, Partidul Radical și Batkivșcina au parafat un acord de coaliție în Parlament.