Ucraina a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, a anunțat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forțele ruse strâng lațul în jurul Mariupol (sud-est), relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE

Rusia a afirmat, duminică, a doua oară, că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, de data aceasta pentru a distruge un rezervor de carburant al armatei ucrainene din sudul țării, scrie AFP, potrivit News.ro.

"Un important rezervăr de carburant a fost distrus de rachete de crozieră Kalibr trase din Marea Caspică, precum și rachete balistice hipersonice trase de pe sistemele aeronautice Kinjal, din spațiul aerian al Crimeei", a declarat ministrul Apărării într-un comunicat, fără a preciza data acestor atacuri. 

Ministerul a adăugat că acest atac a avut loc în regiunea Nikolaiev. Potrivit ministerului, ținta distrusă a fost „principala sursă de alimentare cu combustibil pentru vehiculele blindate ucrainene” desfășurate în sudul țării. 

+++

"Ocupanții au reușit parțial să obțină succes în districtul de operațiuni Donețk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov", indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

Ministerul nu precizează în text dacă forțele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.

Rusia anunțase vineri seara că forțele sale "strâng lațul" în jurul Mariupol, unde se estimează că 80% din spațiul locativ a fost avariat, iar sute de locuitori erau prinși sub dărâmăturile unui teatru bombardat de trupele rusești.

Armata rusă declarase că a reușit să intre în oraș și că lupte s-ar da chiar în centrul orașului Mariupol, asediat de zile întregi, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konașenkov, citat de AFP.

Preluarea controlului asupra Mariupol ar constitui un important punct de cotitură în conflict și ar permite Rusiei să asigure continuitate teritorială între forțele sale venite din Crimeea anexată (sud) și trupele din Donbas (est), acesta constituind un punct-cheie pentru controlul Crimeii și accesul la Marea Neagră. 

Rusia se laudă că a folosit rachete hipersonice 'Kinjal' în conflictul din Ucraina, o premieră

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a utilizat cu o zi în urmă rachete hipersonice "Kinjal" pentru a distruge un depozit subteran de arme și muniții aeriene în vestul Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră, relatează AFP și EFE, informează tot Agerpres.

Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina, potrivit agenției de presă oficiale RIA Novosti.

"La 18 martie, complexul aeronautic 'Kinjal' cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete și muniție de aviație ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, în cursul conferinței sale de presă zilnice.

În total, vineri seara, Rusia a efectuat tiruri asupra a 69 de instalații militare pe teritoriul Ucrainei, a indicat Ministerul rus al Apărării, între care 12 depozite militare și 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare.

"În plus, grupurile antiaeriene ale aviației ruse au doborât 12 drone ucrainene", a spus Konașenkov.

Armata rusa a lovit vineri pentru prima dată o țintă în vestul Ucrainei, unde a distrus o parcare de avioane la o fabrică de reparații din apropierea aeroportului din Lviv, potrivit surselor oficiale.

Rusia nu a raportat niciodată până acum utilizarea acestei rachete balistice în cele doua conflicte în care este implicată, Ucraina și Siria. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciții de la primul test reușit în 2018.

Rachetele balistice hipersonice "Kinjal" și rachetele de croazieră "Zircon" aparțin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care Putin le califică drept "invincibile".

Testate cu succes în 2018, 'Kinjal' ('pumnal', în limba rusă) și-a atins toate țintele în timpul testelor la o distanță de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Cu astfel de rachete sunt echipate avioanele de luptă Mig-31.

Rusia a dezvoltat acest tip de armament pentru a avea arme capabile să depășească sisteme de apărare precum scutul american antirachetă în Europa.