Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a decis să trimită în Ucraina vehicule de luptă blindate Marder (Marten).

E un pas important făcut de Berlin în ajutorul Kievului, rod al discuțiilor de la Harkiv între miniștrii de externe Annalena Baerbock și Dmitro Kuleba, dar care nu se ridică la înălțimea tancurilor pretinse de Ucraina, relatează Euronews.

La conferința de presă, ministrul Lambrescht a declarat: ''Acum ne adaptăm la această situație modificată, livrând tancurile Marder. Și cred că aceasta este abordarea corectă: să nu excludem nimic, ci să cântărim mereu ceea ce dorim să realizăm și să fim atenți la coordonarea cu partenerii internaționali, cu aliații noștri''.

La rândul său, Polonia, anunță că va oferi Ucrainei câteva dintre tancurile sale Leopard 2, produse în Germania.La reuniunea de joi de la Lviv, a ''Triunghiul Lublin'' (Polonia, Lituania, Ucraina), a participat președintele lituanian Gitanas Nausėda, dar și președintele polonez Andrzej Duda, care i-a confirmat omologului său ucrainean livrarea tancurilor Leopard 2.

Chiar dacă fără tragere de inimă, guvernul german joacă un rol cheie, deoarece tancurile Leopard 2 au fost realizate în Germania. Și, de regulă, transferul de arme din producția germană către terți, trebuie să fie aprobat de Berlin.

Sursa: RADOR