Rachete rusești au lovit o clădire rezidențială și o grădiniță din centrul Kievului duminică dimineață devreme, rănind cinci persoane, au anunțat oficiali ucraineni.

Până la patru explozii au avut loc în centrul Kievului. Un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidențială de nouă etaje parțial distrusă în atacul din cartierul central Șevcenkivski, au anunțat serviciile de urgență.

„Ei (salvatorii) au scos o fetiță de șapte ani. Ea este în viață. Acum încearcă să-i salveze mama”, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

„Sunt oameni sub dărâmături”, a mai scris Kliciko pe aplicația de mesagerie Telegram. El a adăugat că mai multe persoane au fost deja spitalizate.

Șeful poliției Ucrainei, Ihor Klîmenko, a declarat la televiziunea națională că cinci persoane au fost rănite.

„Rușii au lovit din nou Kievul. Rachetele au deteriorat o clădire de apartamente și o grădiniță”, a spus Andri Eermak, șeful administrației prezidențiale.

Exploziile au avut loc în jurul orei 6.30 (3.30 GMT), la jumătate de oră după declanșarea sirenelor antiaeriene în capitală, notează France Presse.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care neagă că vizează civili și afirmă că țintele ei sunt infrastructura militară, notează Reuters.

Sirenele de alarmă răsună în mod regulat la Kiev, dar lovituri aeriene majore în oraș nu au mai fost din 5 iunie când o unitate de reparații a fost lovită la periferie și un bombardament la sfârșitul lunii aprilie când o reporteră locală de la Radio Libertatea a fost ucisă în clădirea unde locuia.

Cartierul istoric Șevcenkivski găzduiește un grup de universități, restaurante și galerii de artă.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, dar a abandonat înaintarea asupra Kievului în fața rezistenței feroce susținute de arme occidentale, amintește Reuters.

De atunci, Moscova, precum și separatiștii pro-ruși s-au concentrat asupra sudului și Donbasului, un teritoriu în est format din Lugansk și vecinul său Donețk, desfășurând o artilerie copleșitoare în unele dintre cele mai grele lupte terestre în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.