Se înmulțesc cererile privind anchetarea crimelor de război comise de armata rusă în Ucraina, după ce forțele Kievului au eliberat zona din jurul capitalei și au descoperit nenumărate cadavre ale unor persoane civile ce par executate.

Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forțele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunțat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

„Experții medico-legali au examinat deja 140”, a adăugat ea în cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.

Rusia a respins duminică acuzațiile Ucrainei că a ucis civili în orașul ucrainean Bucea din apropiere de Kiev și susține că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.

**************

Zelenski acuză Rusia de comiterea unui genocid 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga națiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din orașul Bucea, în apropiere de capitala Kiev, după plecarea forțelor ruse, relatează AFP.

„Da, este un genocid. Eliminarea întregii națiuni și a întregului popor. Suntem cetățeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naționalități. Este vorba de distrugerea și exterminarea tuturor acestor naționalități”, a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.

„Iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului 21”, a mai afirmat el, denunțând „tortura întregii națiuni”.

Ucraina a acuzat deja armata rusă că a comis un „masacru deliberat” asupra civililor la Bucea, un oraș la nord-vest de Kiev, precum și alte „orori” în regiuni de acum „eliberate de invadator”, ceea ce a stârnit indignarea Occidentului și a atras apeluri la sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei.

Condiții pentru pace

Președintele Volodimir Zelenski a cerut „retragerea completă a trupelor” rusești pentru a reveni „cel puțin” la situația de dinainte de 24 februarie, ziua invaziei ruse.

„Acest lucru ne va permite să începem să discutăm despre alte chestiuni privind încetarea ocupației, despre cum vom trăi după asta”, a adăugat el la CBS, conform unor fragmente difuzate pe Twitter.

„Nici măcar nu pot să am o întâlnire atât timp cât ei bombardează. Prin urmare, mai întâi un armistițiu, apoi mă pot întâlni cu președintele rus” Vladimir Putin, a spus Zelenski.

„O să discutăm amândoi. Când va veni sfârșitul războiului, vom discuta apoi împreună despre garanții de securitate și despre statutul neutralității”, „menținându-ne în același timp suveranitatea și o armată puternică”, a mai afirmat el, enumerând propunerile ucrainene din tratativele în derulare cu Moscova.

„Iar dacă aceste acord este încălcat, trebuie să avem posibilitatea de a ne apăra”, a atras el atenția.

„Odată ce vom discuta despre acestea, toate trupele trebuie retrase. Iar după retragerea lor, ne putem așeza la masă cu țările care vor servi ca garanți ai securității”, a adăugat Zelenski. (Agerpres)

*****************

Rusia susține că imaginile sunt fabricate de Ucraina

Rusia a respins duminică acuzațiile Ucrainei că a ucis civili în orașul ucrainean Bucea și susține că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev, relatează Reuters și AFP.

„În perioada cât această localitate s-a aflat sub controlul forțelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acțiuni violente”, a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă.

Ministerul Apărării de la Moscova a mai afirmat că filmările și fotografiile cu cadavre pe străzile din Bucea „sunt o nouă provocare” și „o nouă producție a regimului de la Kiev pentru media occidentale”.

Moscova a mai precizat că toate unitățile militare ruse au părăsit orașul la 30 martie.

Sâmbătă, 2 aprilie au apărut filmări și înregistrări cu numeroase cadavre găsite pe străzile din Bucea, în apropiere de Kiev, după plecarea forțelor ruse.

*****************

Reacția Europei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat duminică armata rusă că a comis „atrocități” în regiunea ucraineană Kiev și a cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei.

„Șocat de imaginile obsedante ale atrocităților comise de armata rusă în regiunea eliberată a Kievului”, a scris Michel pe contul său de Twitter, folosind hashtag-ul '#BuchaMassacre', după numele localității ucrainene pe care trupele Kievului au recucerit-o de la ruși și unde aproape 300 de persoane au fost înhumate în gropi comune.

„UE ajută Ucraina și organizațiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaționale”, a mai spus Michel. „Mai multe sancțiuni și ajutoare din partea UE sunt pe drum”, a adăugat el.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au cerut duminică să se facă lumină în legătură cu crimele comise de armata rusă în orașul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, și ca vinovații să fie trași la răspundere.

Macron a denunțat imaginile „insuportabile” venite de la Bucea, oraș unde au fost descoperite numeroase cadavre după retragerea trupelor ruse, și a afirmat că „autoritățile ruse vor trebui să dea socoteală pentru aceste crime”.

„Imaginile care ne parvin de la Bucea, oraș eliberat în apropiere de Kiev, sunt insuportabile”, a scris șeful statului francez pe Twitter, denunțând uciderea „cu lașitate” a sute de civili pe stradă.

La rândul său, într-o declarație scurtă transmisă de serviciul său de presă, Scholz a cerut să se facă lumină în legătură cu „crimele comise de armata rusă” la Bucea.

„Autorii acestor crime și cei care le-au comandat trebuie trași la răspundere”, a adăugat el, cerând în special ca organizațiile internaționale să aibă acces în regiune „pentru a documenta aceste atrocități”.

Și miniștrii de externe ai celor două țări au condamnat anterior cu fermitate actele comise de armata rusă asupra civililor în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv la Bucea, spunând că, dacă vor fi confirmate, ele reprezintă „crime de război”, iar cei vinovați vor trebui trași la răspundere. (Agerpres)

„România sprijină pe deplin o anchetă amănunțită făcută de Curtea Internațională de Justiție”

Autorii atrocităților comise în Ucraina în urma agresiunii ruse trebuie să fie trași la răspundere de Curtea Internațională de Justiție, a spus ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

„Condamn cu tărie atrocitățile oribile comise în Bucea și în alte orașe din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toți autorii unor astfel de crime internaționale trebuie să fie trași la răspundere de Curtea Internațională de Justiție. România sprijină pe deplin o anchetă amănunțită făcută de Curtea Internațională de Justiție”, a scris Aurescu duminică pe Twitter.

Reacție târzie a președintelui Iohannis

Și președintele României Klaus Iohannis a transmis duminică seară un mesaj pe Twitter, dar reacția a venit la multe ore după cele ale altor lideri occidentali.

„Invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, de nedescris – imaginile de la Bucea și din alte orașe din Ucraina trebuie să fie un memento pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească! Justiția internațională ar trebui să prevaleze!”, a transmis Klaus Iohannis.

Tot duminică seară a reacționat și premierul Nicolae Ciucă:

„Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldații ruși trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională. Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate”, se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter al guvernului. (HotNews)

**************

„Masacrul din Bucea a fost deliberat”, a denunțat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, după descoperirea a numeroase cadavre în acest oraș situat la nord-vest de Kiev.

„Rușii vor să elimine cât mai mulți ucraineni cu putință. Trebuie să-i oprim și să-i alungăm. Cer noi sancțiuni devastatoare din partea G7 ACUM”, a scris el pe Twitter.

„Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaților și femeilor care au fost uciși cu mâinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei”, a scris la rândul său consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

AFP a văzut sâmbătă cadavrele a cel puțin 20 de bărbați îmbrăcați în civil care zăceau pe o stradă din Bucea. Unul dintre bărbați avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăștiate pe câteva sute de metri. Nu s-a putut stabili imediat cauza morții, dar o persoană avea o rană mare la cap.

„Toți acești oameni au fost împușcați”, „(rușii) i-au ucis cu un glonț în ceafă”, a declarat pentru AFP primarul din Bucea, Anatoli Fedoruk, care a mai spus că au fost înhumate deja 280 de persoane în gropi comune, deoarece era imposibil ca aceștia să fie înmormântați în cele trei cimitire ale municipalității, sub tirurile militarilor ruși.

Și primarul Kievului, Vitali Kliciko, a acuzat trupele ruse de genocid, transmite dpa.

„Ceea ce s-a întâmplat în Bucea și în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid”, a declarat duminică Vitali Kliciko pentru tabloidul german Bild.

Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine președintelui rus Vladimir Putin. „Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Civili uciși, cu mâinile legate”, a spus fostul mare boxer.

**************

„Pentru întreaga lume și în special pentru Germania nu poate exista decât o consecință: Niciun cent nu trebuie să mai ajungă la Rusia, aceștia sunt bani însângerați folosiți pentru măcelărirea oamenilor”, a insistat el, pledând pentru un embargou imediat asupra petrolului și gazului din Rusia.

La rândul său, ministrul de externe britanic Liz Truss a cerut ca acuzațiile referitoare la atacurile împotriva civililor să fie anchetate drept crime de război și a adăugat că Regatul Unit va susține pe deplin un astfel de demers din partea Curții Penale Internaționale, transmite Reuters.

„Pe măsură ce forțele ruse sunt obligate să se retragă, vedem dovezi tot mai numeroase ale unor acte revoltătoare comise de forțele invadatoare în orașe precum Irpin și Bucea”, a menționat Truss într-o declarație. „Atacurile lor nediscriminatorii împotriva civililor nevinovați în timpul invaziei ilegale și nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei trebuie investigate drept crime de război”, a insistat ea. (Agerpres)

**************

Dispariții ale civililor

Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereșciuk, a anunțat că 11 lideri de comunități locale sunt ținuți captivi de armata rusă, informează ukrinform.net.  

„11 lideri de comunități locale din Kiev, Herson, Harkiv, Zaporojie, Mikolaiv și Donețk sunt în captivitate. Informăm Comitetul Crucii Roșii, ONU și organizații internaționale în privința acestei situații și a faptului că sunt dispăruți și alți civili. Cerem ca toți civilii noștri, primarii, preoții, jurnaliștii și activiștii să fie eliberați. Ei sunt reținuți ilegal și au dreptul ca alții să lupte pentru eliberarea lor. Noi facem asta și le cerem și altora să o facă”, a spus Vereșciuk.

Ea a precizat că sunt în curs negocieri pentru eliberarea civililor, ca parte a unui schimb de prizonieri de război.

Vereșciuk a menționat că sâmbătă, după eliberarea regiunii Kiev, s-a descoperit că Olha Sulhenko, lider al satului Motijin, a fost ucisă. „Ea a fost ucisă în captivitate de rușii neoameni. Este o crimă de război. Cei vinovați vor fi trași la răspundere conform legislației internaționale”, a adăugat ministrul.

***********

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a făcut un apel pentru o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU și Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, în care să se prezinte atrocitățile comise de regimul Putin, relatează Interfax Ucraina.

„Sunt șocat de masacrarea civililor de către soldații ruși în orașele din regiunea Kiev. Atât Ucraina cât și lumea ar trebui să știe că aceasta este soarta teribilă pregătită de sângerosul regim Putin pentru noi, pentru ucraineni, dacă pierdem acest război, dacă cedăm și nu mai luptăm”, a notat Poroșenko pe Facebook.

„Cer o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU și Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la care să se prezinte faptele inumane de genocid al poporului ucrainean de către regimul Putin, și să se răspundă ferm acestor crime. Propun și trimiterea imediată a unei misiuni internaționale pentru analizarea faptelor de genocid”, a adăugat fostul președinte.

Poroșenko a menționat că dovezile legate de masacrarea ucrainenilor ar trebui prezentate Curții Penale Internaționale într-un proces de genocid și a subliniat că acorduri de pace cu Rusia sunt imposibile fără ca responsabilii de uciderea ucrainenilor și distrugerea unor orașe și localități pașnice să fie trași la răspundere.

„Întreaga lume ar trebui să se gândească din nou dacă vrea să negocieze cu sângerosul măcelar Putin, să încheie acorduri cu el și să construiască viitorul cu regimul său. Putin, ca Stalin, vrea să șteargă Ucraina și pe ucraineni de pe fața pământului și de pe harta lumii”, a mai scris Petro Poroșenko. (News.ro)

****************

Masacru și în Irpin, o altă suburbie a capitalei

Femei și fete din Irpin au fost împușcate și apoi călcate cu tancurile de soldații ruși, relatează Nexta care citează autoritățile locale.

Primarul Oleksandr Markushin a vorbit despre atrocități într-un interviu citat de Nexta.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski a confirmat crimele de război comise de ruși într-un interviu pentru BBC

„Am găsit gropi comune. Am găsit oameni cu mâinile și picioarele legate...împușcați, cu urme de gloanțe în ceafă. Erau clar cvili și au fost executați. Am găsit trupuri incendiate pe jumătate ca și cum ar fi vrut să șteargă urmele crimelor, dar nu au avut suficient timp să o facă cum trebuie”, a declarat purtătorul de cuvânt. (HotNews)

*************

Cernobîl, eliberat

Trupele ucrainene au preluat controlul asupra orașului fantomă Prîpeat, din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, a anunțat duminică Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează CNN.

„Astăzi, 3 aprilie, unitățile militare aeropurtate ale Forțelor Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra zonei orașului Prîpeat și a zonei de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei cu Republica Belarus”, se arată într-o postare pe Facebook.

Postarea includea o fotografie a drapelului ucrainean fluturând deasupra orașului.

Prîpeat a fost evacuat în 1986 în urma exploziei și incendiului de la Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear din lume.

La sfârșitul lunii februarie, în prima săptămână de război, centrala de la Cernobîl și teritoriul din împrejurimi au fost capturate trupelor ruse.

Dar, joi, trupele ruse și-au anunțat intenția de a pleca și de a preda controlul personalului ucrainean, potrivit întreprinderii de stat care supraveghează centralele nucleare din Ucraina.

„S-a confirmat că ocupanții, care au confiscat centrala nucleară de la Cernobîl și alte instalații din Zona de Excluziune, au mărșăluit în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus”, a spus Energoatom într-un comunicat publicat pe Telegram. (HotNews)

************** 

Ce spune Human Rights Watch

Organizația de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) afirmă că a documentat „aparente crime de război” comise de forțele militare ruse în rândul civililor din Ucraina, relatează Reuters.

HRW precizează într-un comunicat că a descoperit „mai multe cazuri în care forțele militare ruse au comis încălcări ale legilor războiului” în regiuni controlate de ele în Ucraina, cum ar fi Cernigău, Harkov și Kiev.

Comunicatul, făcut public la Varșovia, vine la o zi după ce au fost descoperiți civili morți pe străzile din orașul ucrainean Bucea, la trei zile după ce armata rusă s-a retras după o ocupație de circa o lună asupra unei zone de circa 30 de km la nord-vest de Kiev.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns încă duminică unei solicitări transmise de Reuters de a comenta informațiile despre cadavrele găsite la Bucea și comunicatul HRW.

HRW, organizație cu sediul la New York, face referire și la Bucea în comunicatul său, spunând că pentru asta a intervievat zece persoane, inclusiv martori, victime și localnici, în persoană sau prin telefon, și că unele sunt prea speriate să își dezvăluie numele complet.

„Cazurile pe care le-am documentat echivalează cu acte de cruzime și de violență deliberate și îngrozitoare împotriva civililor ucraineni”, a spus Hugh Williamson, directorul pentru Europa și Asia Centrală al HRW. (Agerpres)