Avioanele ruse nu vor mai putea zbura pe deasupra Ucrainei, după o interdicție emisă în acest sens de Guvernul de la Kiev. Motivul: teama de provocări.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia continuă să crească. Kievul a decis să blocheze complet accesul avioanelor ruse în spațiul său aerian.

Premierul Arsenii Iațeniuk a explicat, în ședința de guvern de miercuri, că interdicția de tranzit a spațiului aerian ucrainean se aplică inclusiv aeronavelor civile. Decizia, potrivit primului ministru, este legată de securitatea națională. Moscova ar putea folosi accesul în spațiul aerian ucrainean pentru a lansa ”provocări”, a argumentat Iațeniuk, notează Spiegel Online.

În condițiile în care Ucraina acuză Rusia de sprijinirea separatiștilor din estul țării, Kievul a interzis deja, în octombrie, aterizarea avioanelor ruse pe teritoriul ucrainean. Moscova a răspuns cu o decizie similară. 

În ultimele zile, atmosfera tensionată dintre Kiev și Moscova, creată odată cu anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, s-a amplificat. La sfârșitul săptămânii trecute, persoane neidentificate – cel mai probabil tătari din peninsulă și naționaliști ucraineni -  au tăiat mai multe linii de înaltă tensiune dintre Rusia și Crimeea. Incidentul a determinat Moscova să amenințe Ucraina cu întreruperea alimentării cu energie.

Miercuri dimineața, Rusia a oprit livrările de gaze către Ucraina. Gazprom a motivat că a fost livrată cantitatea pentru care Ucraina a plătit. Livrarea va fi reluată după ce Kievul va face o serie de plăți în avans. Măsura era însă așteptată după ce Ucraina a anunțat că deocamdată nu mai are nevoie de gaz rusesc. 

Anexată în primăvara anului 2014, în urma unui referendum nerecunoscut pe plan internațional, Crimeea are în continuare un statut incert.

Regimul de la Kiev și Occidentul văd anexarea ca pe o încălcare a legislației internaționale și consideră Crimeea ca parte a Ucrainei, în timp ce Rusia ia măsuri pentru a rupe legăturile dintre peninsulă și restul Ucrainei. Recent, Moscova a interzis importul de produse ucrainene în Crimeea și a anunțat emiterea unor bancnote cu elemente din peninsula anexată.