Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că speră ca Ucraina să obțină garanții de securitate din partea Statelor Unite similare celor de care se bucură Israelul.

Într-un interviu acordat presei ucrainene, Volodimir Zelenski a precizat că garanțiile de securitate includ "atât un scut, cât și o sabie", iar astfel de garanții ar veni prin procesul de aderare a Ucrainei la NATO, dar ar fi consolidate printr-un acord bilateral cu SUA, relatează CNN.

"Probabil că vom avea cu SUA un model similar cu cel israelian, în care vom avea arme, tehnologie, instruire, finanțe etc. Ceva asemănător cu ce are Israelul, dar noi avem un inamic diferit", a subliniat Volodimir Zelenski.

Un astfel de acord nu va depinde de cine se află la Casa Albă, a mai spus președintele Zelenski, pentru că va fi nevoie de aprobarea Congresului american.

SUA și Israelul au semnat multiple acorduri de securitate de la înființarea statului Israel, iar SUA garantează ceea ce se numește un avantaj militar calitativ pentru Israel în comparație cu alte forțe din regiune. 

Sursa: RADOR