Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a transmis luni că a arestat o femeie acuzată că a ajutat Rusia să pregătească un atac împotriva președintelui Volodimir Zelenski în timpul unei vizite la Mikolaiv (Nikolaev), în sudul Ucrainei.

SBU a precizat într-un comunicat că a arestat o "informatoare a serviciilor secrete ruse care aduna informații despre vizita planificată a președintelui în regiunea Mikolaiv", în apropiere de linia frontului, pentru un "atac aerian masiv", relatează Agerpres.

Conform sursei citate, această femeie care lucra într-un magazin dintr-o bază militară "a încercat să stabilească timpul și lista locurilor din itinerariul provizoriu al șefului statului în regiune".SBU a publicat o fotografie neclară a femeii, reținută de agenți, precum și mesaje telefonice și note scrise de mână despre activități militare.

Volodimir Zelenski a subliniat luni pe Telegram că SBU l-a informat despre această tentativă de atac și este ținut la curent despre "lupta împotriva trădătorilor" din Ucraina.

Președintele ucrainean a vizitat regiunea Mikolaiv în iunie, după spargerea barajului Kahovka, care a inundat părți mari din sudul Ucrainei, și la sfârșitul lunii iulie, după bombardamente mortale.În declarația sa, SBU a precizat că a luat "măsuri suplimentare de securitate" pentru vizita lui Volodimir Zelenski, dar nu a arestat-o imediat pe femeie, "pentru a obține noi informații despre 'comanditarii ei ruși' și sarcinile care i-au fost atribuite".

Conform SBU, ea a căutat informații în special despre amplasarea sistemelor ucrainene de război electronic și a depozitelor de muniție și a fost arestată "în flagrant" în timp ce încerca să transmită informațiile sale serviciilor secrete rusești.