Ucraina trebuie să fie adusă în Consiliul de Securitate al ONU
Calitatea de membru a Rusiei nu are niciun fel de bază juridică, astfel că ar trebui să fie transferată, susține The Wall Street Journal.
În războiul lui Vladimir Putin contra Ucrainei una dintre armele lui este statutul Rusiei de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care presupune și puterea de a bloca orice rezoluție. Este o moștenire a celui de-al doilea război mondial și a deciziei de a li se rezerva acest statut celor cinci învingători, printre care și URSS.Însă URSS nu mai există.
Calitatea de membru a Rusiei se datorează altui eveniment, mult mai obscur - o întrunire din 21 decembrie 1991. URSS era pe punctul de a fi dizolvată oficial. Conducătorii din 11 state dintre cele 15 care tocmai își dobândiseră independența - toate cu excepția Georgiei și țărilor baltice - s-au întâlnit în Kazahstan la Alma-Ata (acum Almatî).
Rezultatul, după patru ore de dezbateri: o scrisoare din partea președintelui rus Boris Elțîn către secretarul general al ONU, prin care acesta era informat că s-a constituit Comunitatea Statelor Independente și că s-a convenit că Rusia va moșteni locul URSS în Consiliul de Securitate.
Destinatarul ar fi putut constata că nimic din Carta ONU nu permite unui grup de state să ia decizii cu privire la locul unui membru permanent. Ar fi putut obiecta la ideea de "stat succesor", care nu apare în nici o lege ori text oficial. Ar fi putut observa că nouă dintre cele 11 state care luaseră decizia nici măcar nu erau membri ONU la acel moment. (Ucraina și entitatea numită acum Belarus sunt membri fondatori ONU, ceea ce le conferiseră sovieticilor trei locuri la preț de unul.)
Dată fiind situația nemaiîntâlnită și importanța Consiliului de Securitate, secretarul general ar fi trebuit cel puțin să ceară o dezbatere formală în Adunarea Generală. Dar nu, notificarea remisă de Elțîn a fost ratificată fără nici un fel de discuție. Mulți membri ONU au aflat despre decizie din presă.
Calitatea de membru a Rusiei și puterea de veto pe care i-o conferă aceasta nu au niciun fel de bază juridică. Federația Rusă a terorizat lumea timp de decenii, arogându-și un drept care nu i se cuvine. De unde mi-a venit o idee: să solicităm ca ONU să redeschidă dosarul și să reexamineze acea acaparare inițială de putere care a turnat fundația actualei noastre dezordini.
Luați aminte cum, de la Bucea la Mariupol și prin deportarea a mii de copii din Donbas, Rusia a violat principiile fundamentale ale ONU. Și revocați-i autoritatea pe care au înhățat-o Elțîn și Putin, îndeamnă filosoful francez Bernard-Henri Lévy.
Caz în care, ce s-ar alege de pactul din 1945 și de moștenirea "Marelui Război Patriotic"?Întâiul Front Ucrainean [formațiune echivalentă cu un grup de armate - n.trad.] al Armatei Roșii și-a făcut datoria cu vârf și îndesat în al doilea război mondial - între altele, eliberând lagărul morții de la Auschwitz.
Și, dacă există astăzi vreo țară fostă sovietică care poate reprezenta anti-nazismul, atunci aceea nu poate fi decât Ucraina lui Volodimir Zelenski.
Ucraina poate și ar trebui să moștenească drepturile Rusiei decăzute. Îndepărtați Rusia de pe locul ei de membru permanent și transferați acel loc Ucrainei. Memoria o permite, moralitatea o dorește, iar o dezbatere deschisă între națiunile suverane și unite o poate decide.
Sursa: RADOR
Comentarii