Ucraina a triplat tarifele pentru transportul gazelor ruseşti către Uniunea Europeană. În acelaşi timp, Rusia prezintă un raport privind importanţa realizării proiectului Nord Stream 2 pentru consumatorii europeni.

Compania de stat Naftogaz a majorat, de la 1 ianuarie, tarifele de la 2,7 dolari la 7,9 dolari pentru transportul a 1.000 de metri cubi de gaze pe distanţa de 100 de kilometri, anunţă agenţia Ukrinform, preluată de DPA.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, jumătate din livrări trecând prin Ucraina.

Potrivit agenţiei Tass, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat, recent, că Rusia nu va renunţa la transportul gazelor prin Ucraina, dar nici nu doreşte ca tranzitul să se facă în condiţii nefavorabile.

În replică, ambasadorul UE în Rusia, Vygaudas Usackas, a declarat că Uniunea Europeană se aşteaptă să coopereze cu Gazprom în ceea ce priveşte transportul gazelor prin Ucraina. 

"Chestiunea livrării gazelor prin Ucraina este foarte importantă pentru UE. Sperăm că Gazprom, căreia ar trebui să-i pese de reputaţia sa solidă, se va comporta în consecinţă”, a spus diplomatul, într-un interviu acordat postului Rossia 24.

Gigantul rus a anunţat, săptămâna trecută, că a vândut mai mult gaz companiilor europene în primele nouă luni ale anului trecut. În acelaşi timp, vânzările de gaze ruseşti către fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, au scăzut cu patru procente.

Un raport realizat în urma negocierilor dintre conducerea Gazprom şi cea a Shell şi publicat marţi arată că realizarea conductei Nord Stream 2 este esenţială pentru a răspunde cerinţelor consumatorilor europeni.

În 2015, Gazprom și un grup de companii europene (E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie) au semnat un acord privind proiectul Nord Stream 2, care prevede construirea a încă două conducte care să lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. Extinderea ar dubla capacitatea gazoductului Nord Stream, reducând astfel cantitatea de gaze ruseşti ce ar tranzita Ucraina.

Aflat luni la Bruxelles, preşedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că Nord Stream 2 nu are "nicio raţiune economică”, fiind "o investiţie de natură politică”.

Comisia Europeană va examina proiectul pentru a stabili dacă este conform cu legislația comunitară.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat în 2014 după anexarea Crimeei de către Moscova şi sprijinul acordat de ruşi separatiştilor din estul Ucrainei.