Consiliul a decis astăzi să prelungească sancțiunile care îi vizează pe cei responsabili de subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, a suveranității și a independenței Ucrainei, pentru o perioadă suplimentară de șase luni.

Prelungirea sancțiunilor s-a făcut până la 15 septembrie 2021.

Măsurile restrictive existente prevăd restricții de călătorie, înghețarea activelor și interdicția de a pune fonduri sau alte resurse economice la dispoziția persoanelor și entităților incluse pe listă.

Sancțiunile vor continua să se aplice unui număr de 177 de persoane și 48 de entități.

Măsurile restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei au fost introduse pentru prima dată la 17 martie 2014.

Printre alte măsuri ale UE puse în aplicare ca răspuns la criza din Ucraina se numără sancțiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruse, actualmente în vigoare până la 31 iulie 2021, și măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului, limitate la teritoriul Crimeei și Sevastopolului, actualmente în vigoare până la 23 iunie 2021.

Lista persoanelor și entităților sancționate este revizuită periodic și face obiectul unor reînnoiri periodice din partea Consiliului.