Președintele Curții supreme ucrainene, Vsevolod Kniazev, a fost arestat, fiind bănuit că a acceptat mită pentru a da o decizie favorabilă omului de afaceri Kostiantin Jevago, scrie Les Echos.

În Ucraina, lupta contra corupției nu slăbește: Parchetul ucrainean anticorupție a anunțat luni arestarea și încarcerarea lui Vsevolod Kniazev, președintele Curții supreme, bănuit a fi implicat într-o mare afacere de corupție.

Semen Kryvonos, șeful biroului național anticorupție ucrainean, a vorbit despre existența unui "grup criminal" format din judecători ai Curții supreme. El a prezentat faptele drept "cel mai mare caz" de corupție care afectează ramura judiciară a statului.

Potrivit autorităților, omul de afaceri ucrainean Kostiantin Jevago, care trăiește acum în Franța, ar fi organizat, prin intermediul unui cabinet de avocatură, plata unei mite Curții supreme pentru ca aceasta să adopte o decizie în favoarea sa și să-i permită sa păstreze controlul asupra unor părți ale unei companii miniere care făcea obiectul unui litigiu între el și foști acționari.

Potrivit parchetului anticorupție, Kostiantin Jevago ar fi transferat în acest scop 2,7 milioane de dolari avocaților săi, din care 1,8 miliioane de dolari trebuiau plătiți unor magistrați ai Curții supreme, și 900.000 de dolari avocaților pentru "servicii în calitate de intermediari".

Teancuri de dolari

Pe rețelele de socializare, parchetul anticorupție și biroul national anticorupție a publicat o fotografie cu teancuri de dolari aliniate pe o canapea. Agenția Reuters nu a fost în măsură să confirme autenticitatea fotografiei. În ce o privește, Curtea supremă a anunțat într-un comunicat publicat pe Facebook o reuniune "extraordinară" "în legătură cu evenimentele care se desfășoară în jurul președintelui Curții supreme, Vsevolod Kniaziev".

Având a cincea avere a țării, miliardarul Kostiantin Jevago este proprietarul grupului minier Ferrexpo și figurează de mai mulți ani pe lista persoanelor căutate de Ucraina pentru "infracțiuni financiare". Este acuzat că a deturnat 113 milioane de dolari de la banca sa "Finance and Credit Bank" care a dat faliment în 2015. Arestat în decembrie anul trecut la Courchevel în Franța, a fost pus câteva zile în arest preventiv, apoi sub control judiciar la începutul lui ianuarie 2023.

Cazuri recurente 

Acest nou scandal izbucnește după mai multe cazuri de corupție care au implicat oficiali politici și membri ai guvernului lui Volodimir Zelenski în ultimele luni: în ianuarie, săptămânalul Zerkalo Nedeli a dezvăluit facturarea supraevaluată a unor produse alimentare destinate armatei printr-o societate ecran, determinându-l pe ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Șapovalov, să demisioneze.

A doua zi, ministrul adjunct al infrastructurii, Vasil Lozinski, a fost arestat de poliția anticorupție pentru că ar fi primit mită 400.000 de dolari. A fost după aceea demis din guvern.

Președintele Volodimir Zelenski și-a anunțat de repetate ori voința de a lupta contra culturii corupției în Ucraina și Uniunea Europeană a făcut din această luptă o condiție prealabilă pentru aderarea țării. Dar în ciuda progreselor realizate în ultimii ani, Ucraina rămâne pe locul 116 din 180 de țări în indicele anual al corupției publicat de organizația Transparency International.

Sursa: RADOR