Zelenski atacă fenomenul corupției din țara sa.

Iată un scandal de care Ucraina nu avea nevoie. Deja împotmolită într-un război sângeros pe teritoriul ei, ea trebuie acum să combată coruția care cangrenează țara din interior. Miercuri, autoritățile au lansat un val de percheziții vizând administrații, funcționari și personalități. Vasil Maliuk, șeful Serviciului de securitate ucrainean, a spus: "Vrem să dăm o lovitură dușmanului din interior ... Nu e decât prima etapă și nu ne vom opri aici. Vom pune cătușe celor care au îndrăzneala să facă rău Ucrainei", scrie La Libre Belgique.

Joi, David Arakhamia, șeful partidului președintelui Volodimir Zelenski, a făcut mai multe precizări despre percheziții. Aceste operațiuni îi vizează pe miliardarul Ihor Kolomoiski, pe fostul ministru de interne Arsen Avakov și autoritățile fiscale ucrainene. El a adăugat că direcția serviciului vămilor este de asemenea atinsă de scandal.

"Țara se va schimba în timpul războiului. Dacă cineva nu este gata să se schimbe, poporul însuși va veni să-l ajute s-o facă", a continuat David Arakhamia pe Telegram. 

O fraudă fiscală și... o crimă 

Potrivit presei locale, Kolomoiski este bănuit de participare la o fraudă fiscală de mare anvegură. În plus, ar fi vândut ilegal produse petroliere. Prețul acestei mari operațiuni: 920 de milioane de euro!

E vorba de un oligarh care a finanțat campania lui Zelenski acum patru ani. Cei doi nu mai sunt în relații bune, deoarece președintele ucrainean a lansat o campanie contra influenței și puterii oligarhilor în 2021. De altfel, războiul i-a adus mari prejudicii. Părțile sale în companii de petrol și gaze au fost confiscate când a început conflictul. El făcea obiectul unei anchete de anul trecut.

La rândul lui, Avakov este acuzat că ar avea legătură cu accidentul de elicopter în care a fost ucis ministrul de interne Denis Monastirski la jumătatea lunii ianuarie. După acest accident tragic, anchetatorii au examinat mai multe piste, printre care eroare de pilotaj, o defecțiune tehnică și mai ales sabotajul. Avakov este departe de a fi un necunoscut în țară, unde are o reputație proastă. Fost ministru de interne, el a trebuit să demisioneze din post în 2021 după numeroase scandaluri de corupție.

Potrivit articolelor din ziarul Ukrainska Pravda, autoritățile "au anchetat în legătură cu contractele încheiate cu Airbus în urmă cu șase ani, încheiate în timpul mandatului lui Avakov, care a condus ministerul între 2014 și 2021".

El neagă toate aceste alegații: "Nu s-a găsit nimic la percheziții. Contractele au fost aprobate de Parlament. Elicopterele au salvat și vor salva mii de vieți". 

Ceasuri, mașini și colaborare

Nici serviciul fiscal nu este ferit. Și nu fără motiv; șefa serviciului impozite, Oksana Datîi, ar fi închis ochii la aproape un miliard de euro neplătiți. Poliția anticorupție ar fi găsit sute de milioane de euro bani lichizi la domiciliul ei, ca și ceasuri și mașini de lux în casa ei.

Motor Sich, acest nume nu vă spune probabil nimic

E vorba de o societate ucraineană. Ea e considerată unul din cei mai mari producători de motoare de avion din lume. Problemă: ar fi colaborat cu invadatorul. Patronul ei, Viaceslav Bohuslaiev, a continuat să plătească impozite și taxe separatiștilor pro-ruși din Donețk după invazia rusă.

Mai ales, este bănuit că a furnizat spriijin militar dușmanului cu piese de avion în valoare de 3,5 milioane de euro, potrivit site-ului de știri The Kyiv Independent. La domiciliul lui, au fost găsite zeci de medalii și distincții onorifice din partea Rusiei. Bohuslaiev a fost deja arestat în octombrie, iar compania sa a trecut în întregime în mâinile Ministerului ucrainean al apărării din cauza războiului.

Europa Liberă scrie că el are și cetățenie rusă.

Înaintea acestei operațiuni de poliție, Zelenski a anunțat că pregătește noi reforme în Ucraina. "Ele vor schimba realitățile sociale, juridice și politice în multe privințe și le vor face mai umane, mai transparente și mai eficace". Toate astea se desfășoară chiar în perioada în care la Kiev are loc un important summit UE-Ucraina. 

Sursa: RADOR