Nouă țări s-au angajat deja să trimită aproximativ 150 de tancuri Leopard în Ucraina, a declarat șeful Statului Major Comun al Comun al SUA, generalul Mark Milley.

El nu a precizat dacă această cifră de 150 de tancuri le include pe cele pe care Germania, Polonia și alte țări anunțaseră deja că urmează să le livreze Ucrainei. Milley a precizat că Suedia a decis să furnizeze 10 tancuri Leopard și că Norvegia va furniza două sisteme de apărare antiaeriană NASAM, scrie LA Razon.

La rândul său, Canada a anunța că va dona aproximativ 8.000 de cartușe de muniție de 155 mm, precum și 12 rachete de apărare aeriană din inventarul Forțelor Armate Canadiene (CAF) și peste 1.800 de cartușe de muniție de antrenament pentru tancuri.

"Pentru ca Ucraina să-și protejeze teritoriul suveran și să-și apere cetățenii pe termen lung, trebuie să continuăm", a adăugat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după cea de-a zecea întâlnire a grupului de lucru privind ajutorul militar pentru Ucraina.

Din acest motiv, a spus el, ajutorul acordat acelei țări nu se va opri: "Vom ajuta Ucraina să întrețină tancurile, vehiculele de luptă de infanterie și alte vehicule blindate care se îndreaptă spre front. Urmează să continuăm de urgență pregătirea soldaților în capacitățile pe care le oferim și în tacticile de manevră și arme combinate de care au nevoie pentru a avea succes".

Lloyd a subliniat că Ucraina este importantă nu numai pentru Statele Unite, ci și pentru restul lumii, deoarece este vorba despre respectarea regulilor ordinii internaționale și "capacitatea unei țări de a se ridica într-o zi și de a schimba granițele vecinului său și a-i anexa teritoriul suveran".

Așadar, la începutul acestei întâlniri virtuale, secretarul apărării făcuse un apel la aliații săi să rămână angajați și "uniți" în trimiterea ajutoarelor către Ucraina.

Grupul operativ de ajutor militar al Ucrainei se concentrează pe coordonarea ajutorului militar durabil pe termen lung acordat Ucrainei și este alcătuit din 54 de țări: cele 30 de membre NATO și alte 24 de țări.

Diplomații ucraineni vor încerca să obțină permisiunea Elveției pentru re-exportul de arme

Deputatul ucrainean David Arahamia, șeful grupului parlamentar al partidului Slujitorul Poporului, a declarat că diplomații Ucrainei vor colabora cu elitele elvețiene pentru a le convinge să permită re-exportul de arme, scrie agenția ucraineană RBC.

Politicianul a menționat că Elveția promite să mențină sprijinul pentru Ucraina, dar, în același timp, președintele Confederației Elvețiene s-a pronunțat împotriva permiterii re-exportului de arme de fabricație elvețiană, menționând că neutralitatea țării este "mai importantă ca niciodată".

Potrivit lui Arahamia, Elveția nu mai adoptă o poziție neutră, deoarece țara susține sancțiunile împotriva Rusiei. "Subliniem că nu ar trebui să existe neutralitate față de genocid și crime de război. Rusia nu vrea să-și retragă trupele din Ucraina, rachetele rusești continuă să ne omoare poporul. Suntem forțați să ne apărăm, iar pentru asta avem nevoie de arme", a accentuat deputatul ucrainean.

În plus, șeful grupului parlamentar al partidului Slujitorul Poporului a remarcat că Ucraina nu tinde să supraestimeze greutatea ultimei declarații a președintelui Confederației Elvețiene privind interzicerea re-exportului de arme, "deoarece acesta nu este șeful statului și este ales pentru un an dintre membrii Consiliului Federal și îndeplinește în principal funcții reprezentative".

David Arahamia a mai subliniat că perioada electorală este în plină desfășurare în Elveția, așa că există multe interpretări ale modelului elvețian de neutralitate. "Diplomații noștri și diaspora plănuiesc să lucreze cu elitele Elveției pentru a înclina în sfârșit opinia publică în favoarea noastră și a debloca furnizarea de arme elvețiene către țările partenere", a declarat Arahamia, adăugând că Ucraina "se uită la situație cu optimism", deoarece nu este prima dată când trebuie să depășească anumite obiecții.

Sursa: RADOR