Statul Major al Ucrainei nu exclude posibilitatea unui nou atac al ocupanților ruși dinspre Belarus, însă ținta nu va fi Kievul, ci regiunile de vest ale Ucrainei, notează Slovo i Dilo.

Statul Major al Ucrainei semnalează posibilitatea unui nou atac al armatei ruse dinspre Belarus. Cu toate acestea, armata ucraineană este pregătita să răspundă, a declarat, joi, șeful adjunct al Statului Major General al Ucrainei, Oleksi Hromov. 

"Amenințarea reluării ofensivei ruse în direcția nordică este în creștere. De data aceasta, direcția ofensivei poate fi îndreptată spre vest de granița belaruso-ucraineană pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare către Ucraina din țările partenere" - a explicat Hromov.

Potrivit acestuia, pe teritoriul Republicii Belarus, continuă desfășurarea unităților de aviație și a altor ramuri ale armatei ruse pe aerodromuri și la obiectivele de infrastructură militară, inclusiv la cele transferate sub controlul deplin al Rusiei. "În cadrul celor mai sus menționate, pe teritoriul belarus sunt în desfășurare pregătirile pentru o mobilizare ascunsă. Belarus continuă să-și ofere teritoriul pentru lansarea de rachete balistice și drone, a dislocat aeronave MiG-31 pe aerodromurile sale, care pot fi înarmate cu rachete de croazieră Kalibr", a adăugat Hromov.

Acesta a mai remarcat că, în cazul unei invazii deschise din partea Republicii Belarus, Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru un răspuns pe măsură. "Statul Major monitorizează constant situația, în prezent forțele de apărare iau măsuri pentru a asigura o acoperire fiabilă a frontierei de stat a Ucrainei și a orașului Kiev din direcția de nord.

În cazul în care inamicul decide să deschidă un așa-numit al doilea front - desfășurarea unor acțiuni ofensive ale Republicii Belarus - vom fi pregătiți pentru un răspuns corespunzător", a afirmat șeful adjunct al Statului Major al Ucrainei.

Sursa: RADOR