Germanul Udo Bullmann, vicepreședinte al Grupului S&D din Parlamentul European, a explicat pentru EurActiv de ce este necesar ca SPD să nu mai intre la guvernare alături de creștin-democrații lui Merkel și să fie principala forță din opoziție.

”A fost un rezultat foarte slab pentru partidul meu, Partidul Social-Democrat (SPD) și nu ne consolează faptul că partidul lui Merkel (Uniunea Creștin-Democrată - CDU) a pierdut mai mult. Unul dintre motive este acela că Angela Merkel nu a luptat pentru a oferi răspunsuri europene la problemele ridicate în dezbaterile publice, ceea ce a dus la o creștere a populiștilor de dreapta”, a comentat europarlamentarul Udo Bullmann rezultatul alegerilor generale din Germania.

La scrutinul din 24 septembrie, SPD s-a clasat pe poziția a doua, cu doar 20,5%, cel mai slab rezultat înregistrat de social-democrați după 1949. Față de alegerile precedente, SPD a pierdut 5,2%.

Chiar dacă a pierdut 8,6% față de alegerile din 2013, CDU a fost pe primul loc - cu 32,9%, și creștin-democrații înregistrând cel mai scăzut procent după 1949.

În premieră, extrema-dreaptă (Alternativa pentru Germania - AfD) a intrat în Bundestag, cu 12,6%.

Udo Bullmann a precizat pentru EurActiv că regretă creșterea populiștilor de dreapta, deoarece este ”o adevărată rușine pentru Germania”.

Vicepreședintele Grupului S&D a reiterat faptul că SPD va merge în opoziție:

 

”Nu-i putem lăsa pe populiști să dețină rolul principal în opoziție. Aceasta este moștenirea noastră: trebuie să luptăm pentru democrație și trebuie să facem o opoziție puternică. De asemenea, vom veghea la rolul pozitiv pe care Germania trebuie să-l joace în politica europeană”.

 

”Vom fi loiali vecinilor europeni, vom fi loiali moștenirii noastre europene, toată lumea se poate baza pe asta”, a mai spus politicianul german.

Referitor la strategia social-democraților germani pentru a recâștiga terenul pierdut, Udo Bullmann a declarat că SPD va trebui în viitor să se profileze ”mult mai clar decât în trecut ca cea mai importantă forță proeuropeană din spațiul politic german” și să apere interesele economice și personale ale oamenilor obișnuiți.

”Dacă vom reuși să facem asta cu succes, atunci vom reveni și vom fi pregătiți pentru viitorul guvern din Germania și pentru a fi o voce puternică la următoarele alegeri europene”, a subliniat europarlamentarul german.