Miniștrii apărării din Uniunea Europeană au aprobat joi participarea Statelor Unite ale Americii, Canadei și Norvegiei, țări membre ale NATO, la un proiect comun care vizează accelerarea deplasărilor de trupe în interiorul Europei.

''Este un proiect important, nu numai pentru Uniunea Europeană, ci și pentru NATO'', a subliniat ministrul apărării german, Annegret Kramp-Karrenbauer. ''Va fi un salt cuantic în termeni de cooperare concretă'', a adăugat oficialitatea germană, informează AFP, preluată de Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia miniștrilor europeni ai apărării. ''Aliații non-europeni joacă un rol esențial în protecția și apărarea Europei'', a reamintit el. ''Chiar în momentul în care vorbim, desfășurăm mii de soldați în cadrul unui exercițiu al NATO în România. Acest lucru arată cum ne mobilizăm trupele și cum suntem capabili să le desfășurăm în întreaga Europă'', a subliniat Stoltenberg, care a precizat că la exercițiul respectiv iau parte și militari din Regatul Unit, SUA și Turcia.

Proiectul UE privind mobilitatea militară este menit să faciliteze deplasările de trupe în interiorul Europei, acțiuni considerate de NATO drept cruciale în cazul unui conflict cu Rusia.