Uniunea Europeană a decis joi să aloce o sumă suplimentară de patru milioane de euro pentru a continua să furnizeze asistența umanitară de care, odată cu venirea iernii, este atât de multă nevoie în estul Ucrainei.

Această finanțare va ajuta, pe timpul iernii, populația cea mai vulnerabilă din zonele care nu sunt controlate de guvern, de exemplu prin furnizarea de instalații de încălzire. Proiectele umanitare finanțate de UE în zonele controlate de guvern și în cele care nu sunt controlate de guvern asigură, printre altele, asistență alimentară, reparații ale locuințelor, apă și instalații sanitare, sprijin pentru protecție, asistență medicală, educație în situații de urgență și sprijin pentru activități de deminare, informează Comisia Europeană.

”Populația civilă din estul Ucrainei continuă să sufere în urma a patru ani de conflict. Uniunea Europeană sprijină în continuare toate persoanele aflate în dificultate, indiferent unde se găsesc acestea. Aceasta este datoria noastră umanitară și morală. Noua finanțare ne va permite să acordăm asistență în zonele care nu sunt controlate de guvern în care situația umanitară rămâne foarte dificilă”, a declarat Christos Stylianides, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor. 

Asistența umanitară acordată de UE în Ucraina din 2014 până în prezent se ridică astfel la 116 milioane de euro.

Din 2014 până în prezent, conflictul din această țară a afectat peste 4,4 milioane de persoane, dintre care 3,4 milioane au încă nevoie de asistență umanitară.

Nevoile umanitare sunt în creștere, iar accesul umanitar este încă limitat în zonele care nu sunt controlate de guvern. Suspendarea plății pensiilor către persoanele strămutate în interiorul țării continuă să reprezinte o problemă gravă. Bombardarea fără discriminare a zonelor afectate împiedică furnizarea de servicii esențiale, cum ar fi alimentarea cu apă și electricitate, de ambele părți ale liniei de contact. Ucraina se situează pe locul cinci în lume în ceea ce privește victimele civile având legătură cu minele antipersonal și cu munițiile neexplodate”, potrivit Comisiei.

UE este îngrijorată de deteriorarea situației umanitare din estul Ucrainei și continuă să facă apel la punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk.