UE acuză Turcia de șantaj cu presiunea migratorie și afirmă că granițele sale vor rămâne închise
UE „respinge cu fermitate utilizarea de către Turcia a presiunii migratorii în scopuri politice” și cere guvernului de la Ankara să respecte prevederile acordului semnat în 2016.
Uniunea Europeană „respinge cu fermitate utilizarea de către Turcia a presiunii migratorii în scopuri politice”, potrivit unei declarații a miniștrilor de interne din blocul comunitar adoptate la încheierea unei reuniuni de urgență, scrie presa internațională, citată de Agerpres.
Europa consideră că decizia Turciei de a nu mai bloca trecerea refugiaților dinspre Orientul Mijlociu spre Grecia și Bulgaria este o formă de șantaj pentru a obține sprijinul statelor europene pentru intervenția în Siria.
De cealaltă parte, Turcia a respins acuzațiile de șantaj. „Nu am considerat niciodată problema refugiaților ca un instrument de șantaj politic. Scopul nostru în deschiderea ușilor nu a fost să creăm o criză artificială, să exercităm presiuni politice sau să servim intereselor noastre”, a susținut purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferințe de presă la Ankara.
El a subliniat că Ankara nu vrea să forțeze pe nimeni să rămână în Turcia, care găzduiește aproape patru milioane de refugiați. „Capacitatea de primire a Turciei are o limită”.
UE cere Turciei să respecte acordul semnat în 2016 și și-a reafirmat solidaritatea cu Grecia și fermitatea privind protejarea frontierelor pentru a împiedica trecerea a mii de migranți.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit miercuri cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a discuta actuală criză migratorie. Michel și-a reiterat sprijinul pentru Grecia, Bulgaria și Cipru, dar a și recunoscut meritele Turciei în găzduirea milioanelor de refugiați.
UE consideră că reducerea tensiunilor migraționiste la frontierele sale este esențială și și-a manifestat disponibilitatea de a grăbi acordarea de sprijin pentru refugiații sirieni din Turcia și comunitățile care îi găzduiesc.
În ceea ce privește Siria, europenii consideră că este nevoie imediată de o încetare de durată a focusului și de o soluționare politică a crizei. În plus, se arată într-un comunicat al Consiliului, este esențial accesul convoaielor umanitare, iar Europa este dispusă să ofere ajutor suplimentar refugiaților din zona Idlib.
Idlib, în nord-estul Siriei, este ținta unei ofensive a armatei guvernamentale a lui Bashar al-Assad, sprijinită de Rusia. Dar mai multe zeci de militari turci au murit săptămâna trecută într-un atac pus de Ankara pe seama armatei siriene, care atacă în Idlib, ultimul bastion al armatelor rebele.
Comentarii